Cultuur

Balenciaga zoals je nog nooit eerder hebt gezien

Balenciaga: wie kent de naam nou niet? De ontwerper was met zijn creaties een van de meest toonaangevende designers van de twintigste eeuw.

Vanaf 24 september kan je zijn werken bewonderen in het Kunstmuseum van Den Haag met het thema ‘Meesterlijk Zwart’. Bij ons schoof curator Madelief Hohé aan tafel om te vertellen over de ontwerper, zijn werk en de tentoonstelling.  

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag is altijd al een bezoekje waard, aangezien er grote werken hangen van bekende kunstenaars. Het museum heeft 160.000 kunstwerken en is daarmee een van Europa’s grootste kunstmusea. Er is moderne en hedendaagse beeldende kunst te zien en ook mode en toegepaste kunst. Het gebouw is alleen al de moeite waard om te bekijken, want het Kunstmuseum is letterlijk een kunstwerk voor de kunsten.  

Maar, ook is het de thuisbasis van groot schilder Piet Mondriaan. Er hangen wel 300 kunstwerken van hem, waarin je zijn levensloop kan volgen en zijn kunst kan zien ontwikkelen. Benieuwd naar meer? Ook kunstwerken van Monet, Picasso, Kandinsky en navolgers Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois zijn te bewonderen. Nu voegt zich daar, sinds 24 september 2022, een nieuwe tentoonstelling aan toe met ook een grote naam: Balenciaga, met de tentoonstelling ‘Meesterlijk Zwart’.  

Balenciaga

Je kent misschien de naam, je herkent de sneakers: Balenciaga is een populair modemerk met bijzondere creaties. Het begon natuurlijk allemaal bij Cristóbal Balenciaga, een van de meest toonaangevende ontwerpers uit zijn tijd. De Spaanse modeontwerper stond bekend als een strenge couturier die zijn werk als zijn religie beschouwde.  

“Het was een heel bijzondere man,” vertelt curator Madelief Hohé, “Hij maakte sculpturen om de vrouw heen, in plaats van andersom. Hij ontwierp driedimensionaal.” Zijn sculpturale en complexe vormen komen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. Doordat hij maar één kleur gebruikte, kon hij zich volledig concentreren op de vorm. Daar draaide het voor hem echt om. Zwart is in Spanje ook echt een modekleur en in zijn ontwerpen zie je zijn Spaanse roots dan ook veel terugkomen.  

Een van Balenciaga’s meest bekende uitspraken was “Ik kan zorgen dat in mijn ontwerpen iedereen er mooi uitziet.” Het was een onderzoekende man, die gek was op materialen. Hij zorgde ervoor dat de stoffen die hij gebruikte en de materialen die hij koos paste bij het ontwerp. Dat zie je ook terug in zijn meesterlijke ontwerpen die tentoongesteld staan.  

Tekst gaat verder onder de foto

Balenciaga nu

Op dit moment staat designer Demna Gvasalia aan het roer bij het modemerk. Hij heeft ervoor gezorgd dat het modemerk nog net zo toonaangevend is als zeventig jaar geleden. “Als je goed kijkt dan zie je dat hij veel afkijkt van Balenciaga,” vertelt Madelief, “Hij slaagt erin om het DNA van het merk in leven te houden.” Afgelopen zomer is het modehuis na 50 jaar voor het eerst weer begonnen met een haute couture show. Daarin zaten ook veel verwijzingen naar vroeger én veel zwart.  

Meesterlijk Zwart

Ook Kunstmuseum Den Haag brengt een ode aan de kleur zwart met de modetentoonstelling. Meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga stelen de show in het museum. Voor Madelief is het zelfs een beetje een droom. “Voor ons is het bijzonder om zoveel stukken te laten zien aan een groter publiek. Sommige mensen waren ook echt ontroerd. Het is zo veel beter om het in het echt te zien, dan vanuit een boek of een foto.” Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is.   

Wil jij ook de prachtige creaties van dichtbij bekijken? Tot 5 maart 2023 is de tentoonstelling te bewonderen. En, met een VriendenLoterij VIP-kaart kun je hier zelfs gratis naartoe!

Foto: Kunstmuseum Den Haag / Mike Bink