Cultuur

3 tips om meer te leren over Nederlandse provincies

De week is voorbij en dat betekent dat we dit weekend weer lekker eropuit kunnen gaan. Het blijft dit weekend droog en zondag schijnt zelfs de zon. Een goede reden voor de redactie van Koffietijd om drie musea op een rijtje te zetten die in de uithoeken van ons land zitten.

Met een VriendenLoterij VIP-kaart kun je met korting of zelfs gratis erheen. Let wel op, bij alle drie de musea moet je een tijdslot reserveren.

Zeeuws Museum

Van de Waternoodsramp tot de strijd tussen Vlaanderen en Holland: Zeeland heeft al heel wat meegemaakt als provincie. In de permanente tentoonstelling ‘Dit is Zeeland’ kan je alles leren over de geschiedenis en cultuur van de provincie. Loop door de eeuwen heen en kom alles te weten over het leven op het (ei)land en op zee. Struin langs de 16e-eeuwse wandtapijten, langs de oude Zeeuwse mode of kijk naar de hedendaagse kunst.

In de nieuwe tentoonstelling ‘De mix Nederland, ons dorp en de zee’ staat volledig in het teken van foto’s. Kijk in de foto’s mee in het leven in Zeeland door de ogen van kunstenaar Annegien van Doorn. Ze maakt als sinds haar 15e van alles foto’s en neemt je zo mee in haar leven als Zeeuws meisje. De tentoonstelling is nog tot 9 januari 2023 te bezoeken. 

Limburgs Museum

Meer zin om eeuwen terug te gaan in de tijd en alles te willen leren over het Limburg van vroeger en nu? Dan ben in Venlo op de perfecte plek. Het Limburgs Museum toont, vertelt en verzamelt alle verhalen van en over Limburg. Op de plek van het museum stonden vroeger de stadsmuren en vestingwerken van de stad Venlo. Waardoor je je soms in het heden waant en soms in het verleden. Kom er ook achter hoe de toekomst van Limburg eruit komt te zien.

Fan van fotografie? Dan heb je geluk, want tot 16 oktober loopt de tentoonstelling van de Zilveren Camera van 2021 nog. Geniet van de 200 winnende foto’s van het afgelopen jaar. Alles van 2021 is te zien, van cultuur en politiek tot aan sport en kunst. Natuurlijk kan je de winnende foto van Bart Maat niet overslaan. Hij won met zijn foto ‘Positie Omtzigt, functie elders’, een foto van Kajsa Ollongren met de leesbare papieren. De foto zorgde afgelopen jaar tot een grote politieke crisis en nieuwe discussies over bestuursculturen.

Groninger Museum

Is Groningen nog helemaal nieuw voor jou? Wil je meer leren over een van de noordelijke provincies? Dan is het Groninger Museum echt iets voor jou. De collectie van het museum is opgebouwd met geschiedenis en cultuur van de stad en provincie. Daarnaast kun je ook even terug in de tijd bij de vernieuwde tentoonstellingen met kunst uit de oudheden.

Ook je creatieve kant wordt geprikkeld bij de nieuwe tentoonstelling over kleur. Wat doet kleur met jouw gevoelens? Is jouw rood hetzelfde als dat van iemand anders? Aan elke kleur zitten emoties of symbolische waardes. Zo staat rood in China voor geluk en voorspoed terwijl het in Europa juist weer staat voor lust en macht. Kom erachter hoe kunstenaars kleuren gebruikten in hun werk door de jaren heen. En de tentoonstelling gaat niet alleen over kunst, maar ook over fotografie, mode en design. Al met al ga je door een kleurexplosie heen en zal je nooit meer hetzelfde kijken naar kleuren en wat ze met je doen. De tentoonstelling kleur! is nog te bezoeken tot en met zondag 8 januari 2023.

Nog meer uitjes?

Met een VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entree, óf mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.

Foto: Koen Hauser