Artikelen

Wat Wereldmeisjesdag tot nu toe voor invloed heeft gehad

Op 'Wereldmeisjesdag’ besteden we aandacht aan de positie van alle meiden. Want wereldwijd ervaren meisjes veel problemen door hun geslacht. Denk aan onderwijs, voeding en wetgeving. De dag is tien jaar geleden in het leven geroepen door Plan International, en dat heeft ons sindsdien veel gebracht.

Bij Koffietijd schoven Moïse Trustfull en Lakshmi, beiden ambassadeur, aan om meer te vertellen over de positieve gevolgen van deze internationale en wat we allemaal nog moeten bereiken.  

Meisjes onzichtbaar

Wereldmeisjesdag, dat ieder jaar op 11 oktober is, is bedoeld om het bewustzijn te verhogen waar meisjes dagelijks problemen meehebben. Wist je bijvoorbeeld dat veel ontwikkelingsplannen, geen doelstellingen voor meisjes bevatten? Hierdoor worden hun problemen onzichtbaar.  

Verbod op kinderhuwelijken

Het is daarom belangrijk dat de Internationale dag van het meisje bestaat. En dat we ons hiervoor jaarlijks actief inzetten. De afgelopen tien jaar is zeker gelukt en is er al veel veranderd. "Plan International heeft zich hard ingezet om het leven van meisjes aanzienlijk te verbeteren", vertelt Moïse.

"Zo is er meer wettelijke bescherming tegen bepaalde vormen van misbruik en schadelijke culturele acties. Denk aan het verbod op kinderhuwelijken in de Dominicaanse Republiek. En meisjesbesnijdenis in Zuid-Soedan." Maar er is nog belangrijk wereldwijd punt verbeterd. Het aantal jonge vrouwen dat als kind trouwt is gedaald met 15 procent, dat betekent naar verhouding bijna één op de vier in plaats van één op de vijf.  

#GirlTheWorld

Hoewel er dus vooruitgang is geboekt sinds de eerste Wereldmeisjesdag, zijn we er helaas nog lang niet. Want nog steeds worden meisjes dagelijks mishandeld, achtergesteld en uitgebuit. En dat alleen omdat ze meisjes zijn. Maar ook vooruitgang is stilgelegd of zelfs teruggedraaid vanwege problemen als de pandemie en de klimaatcrisis. Daarom staan we vandaag niet alleen stil bij dit onderwerp, maar we staan ook op. En dat doen we dit jaar met #GirlTheWorld.  

"Meisjes kunnen de wereld veranderen als ze de kans krijgen. Plan International creëert ruimte en schept mogelijkheden om de potentie van meisjes wereldwijd te benutten. Trek ze uit hun schaduw en zet ze in het licht. Net zolang totdat we allemaal gelijk zijn", vertelt Lakshmi. 

Plan International

Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die zich in meer dan 75 landen inzet voor kwetsbare kinderen. En in het speciaal aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Dat doen zij met steun van onder andere de Postcode Loterij.