Artikelen

Dennis Wiersma, het gezicht achter de Minister voor Onderwijs

Dennis Wiersma, de Minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, kwam langs bij Koffietijd om te vertellen over een nieuw online leerplatform dat 10 oktober j.l. werd gelanceerd: Leeroverzicht.nl . Maar, wie is de man achter de titel?

De minister

Dennis Wiersma: een gezicht die misschien nog niet vele kennen. Sinds dit jaar is hij officieel benoemd tot Minister voor Primair en Voortgezet onderwijs. De minister groeide op in het Friese Franeker, waar nog veel van zijn familie woont. Hij is inmiddels verhuisd met zijn gezin naar Utrecht. In 2014 was hij daar kandidaat voor de gemeenteraad en werkte hij als projectmanager bij het ministerie van SZW en voor een pensioenuitvoeringsorganisatie.  

Hij werkte bij de SZW aan plannen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Sinds 2017 is Dennis Wiersma lid van de Tweede Kamer voor de VVD, waar hij begon als woordvoerder. In 2021 kwam hij op de kandidatenlijst van de VVD op plek 9. Die zomer werd hij benoemd tot demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tot 2022, toen hij Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs werd.   

Minister Dennis Wiersma heeft zelf veel affiniteit met zijn titel. Zo schrijft hij op de website van de VVD: “Toen ik jonger was, heb ik veel vormen van onderwijs mogen meemaken: mavo, havo, hbo en uiteindelijk de universiteit. De ervaringen en kansen die ik daar heb gekregen zijn heel belangrijk voor mij.” Die ervaringen wil hij ook anderen geven, maar dan inclusief alles wat aan het onderwijs te verbeteren viel.  

Al eerder dit jaar gaf de Minister aan een stevigere aanpak van pesten en ander onwenselijk gedrag te willen op scholen. Een onafhankelijk meldpunt voor leerlingen en ouders wordt geopend en ook scholen moeten verplicht melding doen van leerlingen die wapens bij zich hebben of geweld gebruiken. Ook de motie voor gratis schoollunches moet er volgens Wiersma snel komen. “Dit zijn zorgen die mensen acuut hebben en ik ben erop gebrand daar snel aan te werken,” vertelde Wiersma aan Hart van Nederland.   

Dat de minister een drukke agenda heeft is duidelijk. Afgelopen week heeft hij nog een manifest in ontvangst mogen nemen waarin scholieren aangeven betere lessen in seksuele voorlichting te willen krijgen. De minister vind dit ook een zeer belangrijk onderwerp, goed voor ieders eigen identiteit en persoonlijkheid. En bij ons kwam hij langs om te vertellen over de lancering van Leeroverzicht.nl, een online leerplatform.  

Het Leeroverzicht

Het Leeroverzicht is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De website geeft een overzicht van alle bestaande studies, opleidingen, trainingen en cursussen die je nog kunt volgen om door te groeien in je beroep, of om jezelf om te scholen. “Als je iets anders wil, dan heb je soms nog iets nodig om daar te komen,” vertelt de minister, “dat kan een opleiding zijn, heel vaak, maar het is best moeilijk als je niet weet waar je moet zoeken en moet beginnen.”

Terwijl tegenwoordig ‘een baan voor je leven’ steeds minder van toepassing is. We willen doorgroeien en nieuwe dingen ontdekken. “Zeker nu, mensen pakken kansen omdat ze het graag willen, maar ook soms omdat ze moeten,” gaat hij verder. “Soms neemt de computer het werk over bijvoorbeeld. Dan is het wel heel fijn dat als je wel een idee hebt van wat je wil, dat wij kunnen helpen je daar naartoe te brengen.” De website moet daarbij kunnen helpen, met alle informatie over omscholing, nieuwe opleidingen, verschillende sectoren, vacatures en financiën. Alles is mogelijk en de minister wil vooral mensen stimuleren om die kans ook echt te grijpen.