Artikelen

Stichting Met je Hart: ‘Ik verveel me dood’

Vandaag start de campagne ‘Ik verveel me dood’ van Stichting Met je Hart. Met deze campagne wil de stichting laten zien hoe groot het probleem van eenzaamheid en verveling is onder ‘onzichtbare’ ouderen. Maar wat gebeurt er in onze hersenen als iemand zich eenzaam voelt en hoe kun je eenzaamheid voorkomen? 

In Koffietijd vertelt oprichter van Stichting Met je Hart Babs van Geel hoe zij met de stichting eenzaamheid onder ouderen aanpakken. Hoogleraar Neuropsychologie Margriet Sitskoorn legt uit hoe mensen zich eenzaam kunnen voelen en wat er in je hersenen gebeurt.

Eenzaamheid onder ouderen

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis en merken dat hun wereld verkleint. Het gemis aan sociaal contact en een emotionele band met anderen ontstaat. Het gevolg: eenzaamheid. In Nederland voelen meer dan 700.000 ouderen zich eenzaam. Een urgent probleem aangezien de Nederlandse maatschappij vergrijst. Als er niets wordt gedaan, zal het aantal eenzame ouderen oplopen naar 1,1 miljoen mensen.

Eenzaamheid in je brein

Mensen zijn echte sociale dieren. Wij hebben ons zo ontwikkeld en voortgeplant dat de mens behoefte heeft aan sociaal contact. Zo werkt het ook in de structuren in de hersenen. Je brein bestaat uit pijnstructuren en genotstructuren. Als je sociaal lekker in je vel zit, prikkelt het genotsysteem. Dat geeft een goed gevoel. Als iemand zich alleen voelt, gebeurt het tegenovergesteld. Het eenzame gevoel, veroorzaakt een prikkel in het pijnsysteem. Net als wanneer je jezelf fysiek pijn doet. Eenzaamheid kan dus letterlijk pijn doen.

Eenzaamheid: zo pak je dat aan!

Om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken, zet Stichting Met je Hart zich al 10 jaar lang in. Het belangrijkste doel: waardevolle activiteiten voor de ouderen. Zo organiseert de stichting verschillende gelegenheden waarbij ouderen in kleine groepjes samen kunnen eten, samen een drankje kunnen doen of samen erop uit kunnen gaan. De bijeenkomsten zijn in kleine groepjes met steeds dezelfde mensen, zodat iedereen elkaar beter leert kennen en vriendschappen ontstaan. Zo hebben ouderen weer het gevoel onderdeel van de maatschappij te zijn.

De activiteiten van Stichting Met Je Hart worden mede mogelijk gemaakt dankzij een eenmalige bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.