We gaan even helemaal naar het begin van Donald Duck, of eigenlijk ‘Donald Faunteleroy Duck’. Op 9 juni 1934 werd de eend in het matrozenpakje voor het eerst geïntroduceerd in de korte tekenfilm ‘The Wise Little Hen’. Na dit debuut was Donald ook te zien in een aantal filmpjes van een ander welbekend Disney-figuur: Mickey Mouse. Al snel kreeg Donald Duck zijn eigen tekenfilmserie en had hij twee jaar na zijn primeur al eigen kranten strips. Hier bleef het niet bij. Het leven van het stripfiguur werd verder uitgewerkt door striptekenaar Carl Barks. Hij is dan ook de bedenker van vele andere stripfiguren en familieleden van Donald. Onder andere zijn rijke oom Dagobert Duck, de vervelende neef Guus Geluk en de drie ondeugende neefjes, Kwik, Kwek en Kwak werden naast Donald als vaste personages geïntroduceerd in de kleine strips. Hierna werd de familie van Donald Duck steeds groter en ontwierp Carl Barks de woonplaats van Donald Duck en alle stripfiguren die hierbij horen: Duckstad. Dit is dan ook de plek waar alle avonturen van de vrolijke en eigenwijze vogel zich afspelen en wat je allemaal kan lezen in zijn eigen tijdschrift, de ‘Donald Duck’!
De kranten strips van Donald deden het zo goed dat er een geheel tijdschrift van de vrolijke eend op de markt kwam. Op 25 oktober 1952 verscheen de allereerste Donald Duck in Nederland. Het tijdschrift werd uitgegeven door het tijdschrift ‘Margriet’ en kregen abonnees van het vrouwenblad, voor 15 cent extra, ook de Donald Duck op de mat. Dit was een groot succes en daarmee is de Donald Duck dan ook letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot één van de vrolijkste en bekendste weekbladen van Nederland. Waar de eerste exemplaren in 1952 begonnen met 24 pagina's, kent het weekblad vandaag de dag 44 pagina's gevuld met de avonturen van, Donald, Katrien, Guus Geluk, Willy Wortel, Goofy en alle andere bewoners van Duckstad.
Het bekende gevleugelde stripfiguur is dus enorm beroemd geworden in een korte tijd, maar Donald Duck is voor een veel langere tijd een groot fenomeen. Vandaag viert het weekblad dan ook zijn 70e verjaardag en zullen er nog vele avonturen en verhalen van deze vrolijke vogel verschijnen. Waar het jaren geleden begon met kleine kranten stripjes, is Donald Duck nu zowaar uitgegroeid tot een platform met verschillende soorten tijdschriften, boeken en een geheel eigen website en app en is er zelf een Duckipedia waar je alle stripfiguren uit het blad kunt vinden. Toch is en zal het tijdschrift zelf het bekendst en meest geliefd blijven. In 2019 verscheen het 3500ste nummer van het dit vrolijke weekblad, en hier zullen nog zeker meer van volgen.