Column

Maak elke dag een wandeling en andere tips tegen een herfstdip

Elke week tipt Nouveau hoofdredacteur Claudia Straatmans de leukste lifestyle-tips. Deze week staat ze stil bij het feit dat de klok achteruit gaat, waardoor het eerder donker wordt.

‘Skip de herfstdip’ is haar voornemen van Nouveau hoofdredacteur Claudia. Wandelen is daarvoor een goede remedie - koningin Máxima doet het ook. En anders zijn er de Griekse filosofen.

Maak een wandeling

Wandelen kan altijd. Overal. Gratis. Zo’n dertig minuten per dag zorgt al voor het gelukstofje endorfine in je hoofd. Die andere beroemde Griekse filosoof Hippocrates zei al: ‘Ben je in een slecht humeur? Maak dan een wandeling. Ben je bij terugkomst nog steeds in een slecht humeur? Maak dan nóg een wandeling’.

Koningin Máxima vroeg op Blue Monday (de derde maandag in januari, bekend als ‘misluk’dag) met een wandelselfie aandacht voor mensen die kampen met sombere gevoelens. Máxima wandelt in de duinen bij Wassenaar. Ik tip hier een wandeling vlakbij Amsterdam.

Het regent echt niet zo vaak

Ahaa, ik hoor je denken: wandelen? Maar het regent toch zo vaak in de winter? Nou, dat klopt niet, vertelde meteorologe Helga van Leur me. In de winter regent het niet meer dan in een ander seizoen. Alleen denken we dat omdat de dagen vaker grijs zijn, door laaghangende bewolking die zich minder snel laat verdrijven doordat de kracht van de zon minder is. En anders geldt mijn adagium: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Ik leer van een stel oude Grieken

Het epicurisme is een oud-Griekse filosofie die ervoor pleit om zorgeloos en zonder schuldgevoel te genieten van het leven. Epicurus (1e eeuw voor Christus) stelt dat genot het hoogste goed is – de basis van alle geluk. Je moet dat genot wel op een verantwoorde en zinvolle manier nastreven. Epicuristen geloven dat je door het hier en nu te omarmen, door te kiezen voor zaken die je genot verschaffen en door bewust pijn en zorgen te vermijden gelukkiger in het leven zal staan.

GENIETEN staat centraal. En ook in deze tijd valt er genoeg aan genot te doen. Mijn vrienden kunnen mijn uitspraak ‘je moet zelf de slingers ophangen’ niet meer horen. Maar dat is wat ik letterlijk doe: lichtjes ophangen in de tuin, kaarsen binnen aan, stoofpotten op het vuur die zintuigelijk binnenkomen.

Kunst! Ook met kinderen.

Epicuristen brengen hun kinderen in aanraking met zo veel mogelijk bronnen van genot: eten en drinken, natuur, architectuur, muziek, schilderkunst, reizen en kennis. Dit is de tijd om naar musea, de bios, IDFA te gaan, kunst zorgt voor verheffing van de ziel. En juist nu zijn er zo veel mooie tentoonstellingen te zien, of komen er aan: Klimt. Versace. Johannes Vermeer (Februari 2023). Of ga vintage-shoppen in de Jaarbeurs, hergebruikte spullen ook beter voor milieu en portemonnee. Win kaarten voor deze beurs, hier zie je hoe.

Af en toe een baaldag is ook oké

En denk je na dit alles gelezen te hebben: ammehoela, ik wil ook wel eens mezelf een dag toestaan met mijn dekbed over mijn hoofd? Ook daarin voorziet de oude Griek met een antwoord (ook al bestonden in zijn tijd nog geen dekbedden).

Epicuristen erkennen wel dat sommige ongemakken noodzakelijk zijn voor genot op lange termijn, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het studeren voor een examen of het opvoeden van kinderen, of af en toe eens onderduiken om daarna weer op te rijzen. Zonder een goede regenbui waardeer je minder de zon – om maar even filosofisch af te sluiten. AMEN!