Artikelen

Happy Halloween, traditioneel feest of feest vol commercie?

Griezelen, verkleedpartijen, pompoenen met lichtjes én heel veel snoep: het is Halloween. Maar hoezo is Halloween de laatste jaren zo populair geworden hier in Nederland en waar komt het eigenlijk vandaag?

Hier in ons land kenden wij Halloween tot voor kort alleen van Amerikaanse griezelfilms en series. Maar ook hier heeft het feest enorm aan populariteit gewonnen. Is dat alleen omdat we heel veel dingen uit Amerika kopiëren of omdat ook wij ons laten beïvloeden door alle commercie er omheen?

Keltische jaarwisseling

Halloween is vooral een Keltisch feest die ook de Keltische jaarkalender aanhoudt. Het is oorspronkelijk namelijk het oudejaarsfeest van de Keltische kalender. De oogst is binnen en de winter kan officieel beginnen, althans volgens die kalender. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit. 

Ook geloofden de Kelten dat tijdens Halloween de deur naar de onderwereld een klein stukje openstond. Hierdoor konden de zielen van doden en andere wezens mogelijk naar boven komen. Zo werden er tijdens de diverse feestmalen ook plekken vrij gehouden voor hen om aan te schuiven. Maar ja, het zijn niet alleen de zielen van onze naasten die kunnen langskomen, ook slechte wezens en demonen kunnen door de deur bij ons langskomen. Om zich hiertegen te beschermen is waarschijnlijk de traditie ontstaan om jezelf te verkleden en hiermee wezen af te schrikken.

Amerikaanse Halloween

Het waren vooral immigranten uit Ierland en Schotland die de Halloween tradities zo'n 150 jaar geleden naar de Verenigde Staten brachten. En hier verspreidde het feest zich heel snel. Zo werden er in Amerika ook dingen toegevoegd aan het feest. Denk hierbij aan het uithollen van pompoenen. De Kelten kenden een soortgelijke traditie, maar zij gebruikten rapen hiervoor. Maar door de overvloed aan pompoenen in Noord-Amerika, die hier overigens ook veel geschikter voor zijn, begonnen Amerikanen dit te gebruiken. Heel praktisch dus!

Sint-Maartenfeest in Nederland

Toch is het niet helemaal zo dat wij in Nederland alleen aanslaan op Halloween omdat het uit Amerika komt of omdat het een 'commercieel feest' is. Er zijn tradities in Nederland die heel dichtbij Halloween staan. Dan denken we vooral aan het Sint-Maartenfeest. Dit van oorsprong Rooms-Katholieke feest werd met name gevierd in Groningen, Drenthe, Zeeland en Utrecht en is op 11 november. Ondanks dat de achtergrond van het feest wezenlijk verschilt van het Keltische Halloween, heeft het Sint-Maartenfeest toch ook veel tradities die hetzelfde zijn: vreugdevuren, lantaarns gemaakt van rapen of pompoenen met lichtjes.

Maar, of je het nu wel of niet viert er zijn voldoende leuke en vooral lekkere onderdelen aan dit feest die we maar al te graag overnemen. Van griezelfilms en series tot heerlijke Halloweenrecepten, wij zijn fan. Dus, wij zeggen: Happy Halloween!