Groen

Zo maak je afvalprikken leuk!

Het is de klimaatweek! Een week die helemaal in het teken staat van ‘RTL Samen Groener’. De komende dagen besteden we daarom aandacht aan plastic vervuiling, want dat is één van de grootste boosdoeners van het klimaat.

Bij Koffietijd besteden we vaak aandacht aan hoe wij een steentje kunnen bijdragen aan een betere planeet. Beathe Weckesser, senior accountmanagerbij Koffietijd, is hier ook veel mee bezig. Samen met duurzaamheidsexpert Saskia bespreekt alles rondom duurzaamheid en gaan ze samen challenges aan in de podcast Onsje Groener.

Beathe liet zien dat je op een makkelijke manier het klimaat een handje kunt helpen. Hoe? Door afval te prikken! Zo zorg je eigenhandig voor een groenere planeet.

Afval prikken

Wist jij dat je afvalprikkers kunt huren bij de gemeente? Zo kan je zelf op pad, zonder eerst iets aan te schaffen. Zwerfafval opruimen levert ook meer op dan alleen een schone buurt. Daarnaast is het een goede manier om tijdens je lunchpauze even buiten te zijn, of klets ondertussen gezellig bij met je vriendinnen. Met dit soort kleine dingen kan je namelijk al een groot verschil maken.

Samen sterker

Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan je er ook voor kiezen om je op te geven voor een actie die al georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld de Landelijke Opschoondag van NLSchoon! Vaak in het begin van het jaar organiseren zij een landelijke dag, waar ze met veel mensen massaal hun handen uit hun mouwen steken.

Ook op World Cleanup Day gaan jaarlijks duizenden mensen de straat op om op te ruimen. Die dag is in 2008 in Estland ontstaan en is uitgegroeid tot een wereldwijde actie. Zwerfafval opruimen is een activiteit geworden die mensen en groepen verbindt. Je kan je voor deze dag individueel opgeven, maar ook scholen, verenigingen en organisaties doen hier aan mee.

Van sup tot strand

En zo zijn er nog veel meer instanties die dit soort opruimdagen organiseren, dus je bent niet alleen! Ook op het strand worden Beach Cleanups georganiseerd, om samen de stranden af te struinen en op te ruimen. Of denk aan de grachten in Amsterdam? Er zijn genoeg plekken waar jij kunt meehelpen door op een bootje rond te varen om afval uit het water te vissen. Ga je liever zelf op pad? Ga dan suppen en ruim zo de wateren bij jou in de buurt op.