Groen

Een tomatenfeest in je eigen tuin, dat wil toch iedereen?

Vers uit de tuin zijn ze volgens onze moestuindeskundige Floor écht het lekkerst: we hebben het over tomaten! Er bestaan superveel verschillende soorten, die je allemaal in je tuin kunt kweken. Floor Korte, bekend van Floors Moestuin, vertelt je hoe je dat het best kunt doen.

Een extra leuk feitje over tomaten: het is het eerste gewas waar Floor haar moestuin mee startte. Al gauw had ze het moestuinvirus te pakken en werd haar tuin groter en groter. Wil je meer weten over het verhaal van Floor? In deze uitzending vertelde ze er meer over. 

Tomatentips!

Er bestaan zoveel verschillende rassen tomaten, in alle soorten, kleuren én maten. Dat vindt Floor juist leuk aan de tomaat. Hierdoor heb je veel variatie aan kleur in je tuin. Maar hoe begin je? Onze moestuinexpert geeft je graag een aantal handige tips en zet wat feiten op een rij.

Op welke plek zet je de plant?

Voordat je je de tomatenplant uitplant, bedenk eerst op welke plek je de plant neerzet. Tomaten groeien het best in een kas of ergens op een beschutte plek. Ze houden niet van natte voeten, maar juist wel van warmte en zon. Over het algemeen doen tomaten het beter in een kas, dan buiten in de volle grond. Want door ze buiten te kweken, is de opbrengst vaak minder. Maar het is wel mogelijk om je tomaten buiten te planten. Floor heeft het namelijk ook jaren gedaan, en kreeg iedere zomer sappige tomaten.

De grond in!

We hebben de plek bepaald, dus nu gaan we echt aan de slag! Voordat je de tomatenplant uitplant, kan je het best een kuiltje in de grond maken waar je een mengsel van compost en potgrond doet. Hierdoor hoef je de tomatenplanten de eerste drie maanden geen voeding te geven. 

Wat Floor een handig hulpmiddel vindt bij tomaten: een bamboestok met touw. Laat de plant groeien langs een bamboestok met touw eraan. Het touw zit vast aan de voet van de plant en aan de bovenkant van de bamboestok. Elke keer als de plant gegroeid is, wikkel ik hem weer om het touw heen. Zo groeit -ie precies goed. 

Dieven en toppen

Wat belangrijk is, als de tomatenplant eenmaal staat: bijtijds dieven en toppen. Krijg je direct vraagtekens bij deze termen? Dieven zijn zijscheuten die de plant in de oksel van de plant maakt. Hierdoor krijg je alleen maar extra blad in plaats van vruchten. Haal deze dus weg. Bij ongeveer vier bloemtrosjes - die later vruchten worden - kan je gaan toppen. Hierbij breek je de punt van de top af, zodat hij niet meer verder groeit. Het gevolg daarvan: de energie gaat niet naar het aanmaken van nieuw blad, maar naar meer vruchten. Zo wordt je bakje tomaten komende zomer alleen maar voller!

Extra tips van Floor 

Stinkertjes zijn de oplossing

Als je last hebt van 'aaltjes', oftewel kleine wormpjes: "Zet Afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, tussen de tomatenplanten. Tomatenplanten zijn gevoelig voor aaltjes en kunnen de wortels aantasten. Door stinkertjes te plaatsen, helpen ze om te vijand op afstand te houden."

Oogsttijd!

Is het tijd om te oogsten? Doe dat dan altijd met het kroontje eraan. Zo blijven de tomaten veel langer goed. Zijn ze nog niet helemaal rood en voelen ze hard aan, laat de tomaten dan nog even doorrijpen in de zon. En is er ééntje gevallen op de grond? Leg 'm gewoon in het bakje, die rijpt binnen wel verder.

Geen water in augustus

Geef tomaten geen water meer rond de maand augustus. Dit voorkomt dat de tomaten uit elkaar spatten. Toch gespatte tomaten? Dan ben je net te laat met oogsten, maar dat is geen probleem. Deze kun je gewoon nog gebruiken voor een soep of een saus.

Wil je meer moestuintips van Floor? Lees hier meer artikelen, of neem een kijkje op de website van Floors Moestuin

In de onderstaande video zie je hoe Floor en London de verse tomaten verwerken in een heerlijk gerecht. Samen maken ze gekofijnte tomaten in knoflook. Benieuwd naar het recept? Klik dan hier.