Budget

Duurzame tips van onze Koffietijd-experts

Al de hele week staat Koffietijd in het teken van het klimaat en het bestrijden van de plastic vervuiling. Doormiddel van de RTL Samen Groener Week willen we aandacht geven aan hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor het milieu, en dat begint al bij onszelf!

Onze Koffietijd-experts hebben daar de beste en simpelste duurzaamheidstips voor. Op die manier kan iedereen een steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat: samen maken we de wereld steeds een beetje groener! 

Beautytip van Maaike: Plasticvrije verpakkingen van make-up  

Vrijwel alle make-up zit in plasticverpakkingen. Maar niet alleen de verpakkingen van beautyproducten zijn van plastic. Veel make-up producten bevatten namelijk microplastics. Deze minuscule plasticdeeltjes zorgen ervoor dat bijvoorbeeld jouw deodorant effectiever is en dat jouw lippenstift beter smeerbaar is.    

Maar wat zijn microplastics eigenlijk? Lees hier meer over de plastics die in onze beautyproducten zitten verwerkt. En we geven je ook gelijk tips hoe je jouw beautyroutine plasticvrij kunt maken. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden om je dag goed en dus ook zonder plastic te beginnen! 

Filmtip van Eline: De documentaire van David Attenborough: ‘A life on Our Planet’  

Bioloog David Attenborough is een filmmaker die veel bekroonde natuurdocumentaires op zijn naam heeft staan. Hij heeft belangrijke natuurseries gemaakt waarin evolutie en ecologie centraal staan. In één van zijn laatste documentaires, ‘A Life on Our Planet’ geeft hij de kijker een beeld van de keiharde waarheid over onze aarde: de neergang van de wilde natuur.  

Hij wil met zijn documentaire ons waarschuwen voor de gevolgen van klimaatveranderingen en het verlies van de biodiversiteit. Het is een film die je inzichten geeft in het probleem, maar de 96-jarige bioloog komt ook met oplossingen voor een duurzaam leven van mens en natuur! 

Recycletip van Marrit: Ga shoppen bij de kringloop of een vintagewinkel 

Onze DIY-specialist Marrit de Lang heeft altijd de beste stylingtips en dit kan ook duurzaam! Er zijn namelijk allemaal mogelijkheden om zowel jezelf als je huis op een milieuvriendelijke manier mooi te maken.   

Marrit komt eigenlijk met een heel simpele tip: ga een langs bij de kringloop of een vintage winkel. Door het kopen van vintageproducten help je enorm mee aan het verminderen van plastic. Het produceren van nieuwe producten kost veel plastic, maar ook al dat verpakkingsmateriaal is enorm slecht voor het milieu. Door tweedehands dingen aan te schaffen geef je niet alleen meubels of kleding een tweede leven, maar help je ook mee aan het bestrijden van de plasticvervuiling!

Groentip van Floor: Begin een moestuin! 

Wie anders dan onze moestuinexpert Floor komt met de tip om je eigen groente te verbouwen?! Door te starten met een eigen moestuin maak de aarde een stukje groener en kun je genieten van heerlijke verse groenten en fruit. Maar dat is niet het enige!   

Met een moestuin creëer je namelijk meer plek voor insecten en biodiversiteit én zorg je voor minder CO2 uitstoot. Jouw groenten, fruit en kruiden, die je normaal in de supermarkt koopt, hoeven nu niet meer vervoerd te worden en ze zitten ook niet meer in een plastic verpakking. Het starten met een moestuin is dus een win-win situatie!    

Gezonde tip van Hetty: Haal je groenten en fruit op de markt 

Voor zowel mens als natuur is het heel belangrijk om onze aarde groen te maken en te houden. Al die CO2, de plastic vervuiling en de gevolgen van klimaatveranderingen is ook niet goed voor onze eigen gezondheid. Hetty Crèvecoeur heeft als gezondheidsexpert eigenlijk een heel eenvoudige, maar hele belangrijke tip. Doe dagelijks een kleine wandeling, ruim afval wat je tegenkomt op en doe een bezoekje aan de markt.   Door het kopen van groenten en fruit op de markt help je mee aan minder CO² uitstoot en de vermindering van chemische besproeiingsmiddelen en plasticverpakkingen.  Daarbij is het goed om een eigen, recyclebare tas mee te nemen. Zo hoef je geen plasticzakjes meer om je appels of een plastic tas om een vers brood. Hiermee zorg je goed voor jezelf en de wereld!

Bloementip van Romeo: Geef je bloemen een tweede leven

Als laatste een leuke bloementip van onze groenspecialist Romeo. Heb jij laatst een mooi boeket gekregen maar laten steeds meer bloemen hun blaadjes hangen? Gooi je bloemen niet weg! Kijk even goed welke bloemen nog goed zijn en maak het boeket wat kleiner. Of een andere optie: droog je bloemen. Romeo heeft ook de beste tips om de droogbloemen te stylen. Door je bloemen een tweede leven te geven help je mee aan het verbeteren van ons klimaat en kun je zelf ook nog extra lang genieten van je prachtige boeket.