Artikelen

In november herdenken we alle overleden dierbaren en heiligen, en dit is waarom

Op 1 november vieren we Allerheiligen en Día de Muertos. Het is een dag waarop we een beetje meer stilstaan bij overleden dierbaren. Én het leven vieren! De redactie van Koffietijd vindt dat we daar niet alleen een dag voor moeten uittrekken. Want het is áltijd belangrijk om onze dierbaren te eren.

En hoe kan je overledenen beter eren dan met mooie bloemen? Daarom laat onze groendeskundige Romeo Sommers zien hoe je een mooi en persoonlijk bloemstuk maakt. Voor op een graf of een andere plek die voor jou bijzonder is. Bekijk de video onderaan het artikel voor meer inspiratie.

Allerheiligen en Día de Muertos 

Maar eerst Allerheiligen. Want misschien ben je nog niet helemaal bekend met deze feestdag. Allerheiligen is een dag ter nagedachtenis van alle heiligen. Het is in Nederland geen nationale feestdag, maar wel een verplichte feestdag voor katholieken. Tegelijkertijd wordt in Spaanse landen - oorspronkelijk Mexico - Día de Muertos gevierd, oftewel de Dag van de Doden. Dit feest duurt niet een, maar twee dagen. Want tijdens deze dagen denkt men dat de zielen van overleden kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde en die van volwassenen op 2 november. Rond deze periode maken dierbaren de graven extra schoon en netjes. En daarbij hoort ook mooie kleurrijke versiering. 

Geen verdriet, maar feest!

En over kleurrijk gesproken... Je zou het misschien niet zeggen, maar Día de Muertos is superkleurrijke dag. Want het leven wordt feestelijk herdacht. Het leven wordt gevierd! En niet op een verdrietige manier. Deze dagen staan gezelligheid centraal. Mensen komen samen en halen herinneringen op. Met name in Mexico en andere Spaanse landen zijn de straten kleurrijk versierd met vlaggetjes en ontelbaar veel slingers. Mensen eten lekker samen en er klinkt vrolijke muziek door de boxen. Misschien herken je het wel als we vertellen dat schedels ook kleurrijk versierd worden. Of misschien heb je de ontroerende Disneyfilm 'Coco' weleens gezien: helemaal in het thema van Día de Muertos.

Vier het leven

Ook Het Tropenmuseum besteedt aandacht aan de dag van de doden. In het museum is momenteel een tentoonstelling waarin deze bijzondere feestdag wordt belicht. Lees meer over deze feestdag en de bijbehorende tentoonstelling op de website

Vier het met bloemen

Ook onze groendeskundige Romeo Sommers vindt het belangrijk om overleden dierbaren te eren en het leven te vieren. Natuurlijk doet Romeo dat met bloemen. Bekijk de onderstaande video waarin Romeo een persoonlijk bloemstuk maakt voor zijn overleden schoonvader. Misschien raak je geïnspireerd en leg je binnenkort ook je zelfgemaakt bloemstuk op een bijzondere plek.