Entertainment

30 jaar Aladdin! En dat vieren wij met de twee Nederlandse Aladdins

Onze favoriete straatrat is vandaag jarig! Op 11 november 1992, oftewel 30 (!) jaar geleden, kwam de Disneyfilm 'Aladdin' uit. Een goed moment om onze Aladdins van Nederlandse bodem uit te nodigen.

Bart Bosch, de stem van Aladdin in de tekenfilm uit 1992 en Jonathan Vroege, die Aladdin speelt in het theater, schuiven daarom aan bij Koffietijd. Beide (stem)acteurs, vertolken op een andere manier het karakter van Aladdin. Hoe ervaren zij dat?

Eén sound

Bart vertelt dat hij niet zomaar de rol kreeg. Maar dat de jury wel meteen enthousiast werd toen ze zijn stem hoorden. "Ze waren op zoek naar een bepaalde sound. Tijdens de auditie keken en luisterden heel veel mensen mee, ook van Disney. Ik zag ondertussen de verbazing in de ogen van al die mensen, alsof ze god naar beneden zagen komen. 'Dit is onze Aladdin', zeiden ze. Ik klonk precies als alle andere Aladdins." En dat hoorde hij ook toen hij alle Aladdin stemmen over de hele wereld hoorde. "Als je Aladdin in Duitsland, Italië of Amerika hoort, het lijkt allemaal één persoon. En toevallig had ik dat geluid ook", vertelt Bart bij Koffietijd.

Ontdeugend en een hart van goud

Het moment dat Aladdin als tekenfilm uitkwam, was Jonathan nog niet geboren. Maar later als kind, toen hij voor het eerst de film zag als achtjarig jongetje, was hij meteen verkocht. "Ik kon mij er zo in herkennen. Dat ontdeugende, maar wel een hart van goud. Overal de lol van inzien. Aladdin doet niets met een kwaad hart. Zo ben ik ook opgevoed. Als een vrije vogel met een groot hart."

Videoband grijsgedraaid

Jonathan heeft de Nederlandse tekenfilm ook als inspiratie gebruikt voor zijn rol als Aladdin in de musical. Aladdin was altijd al de favoriete film van Jonathan en heeft de videoband zo goed als grijsgedraaid. "Daar heb ik onbewust veel van Aladdin meegenomen. Het ondeugende en zachte stem, dat heb ik ook. Natuurlijk maak je je eigen Aladdin ervan, maar ik heb zeker dingen meegenomen van Bart. Het blijft Aladdin."

Aladdin is nog tot eind februari te zien in AFAS Circustheater. En jij maakt nu kans op gratis kaarten op de eerste rij! Klik hier, en doe mee aan de winactie.