Gelukkig ziet de toekomst van onze energieprijzen er weer wat rooskleuriger uit, maar voor het écht zover is kunnen we alle energie bespaartips gebruiken. Zeker nu de winter voor de deur staat. Voor wie nu 's ochtends zijn of haar bed uitkomt is het al overduidelijk: het is koooouuuuud!!! Maar wat doe je dan? Gaat de verwarming omhoog of laat je deze nog even uit?
Je energierekening bestaat uit stroomverbruik en gasverbruik. Nu denken de meeste mensen dat je gas alleen maar gebruikt als je aan het koken bent, maar dit is niet het geval. Je verbruikt namelijk ook gas als je je verwarming aanzet, óf als je het warme water aanzet.
Stroom gebruik je bij het aanzetten van je lampen, óf bij alles wat een stekker heeft die in het stopcontact zit. Waarbij het ook nog eens goed is om je te realiseren dat je nog steeds stroom verbruikt zolang de stekker in het stopcontact zit. Pas als je de stekker er echt uithaalt, of als je een schakelaar uitschakelt, verbruikt het apparaat géén stroom meer. Dit schijnt overigens ook te gelden voor je gasfornuis. Ieder gasfornuis lekt gas, dus ook als je niet aan het koken bent, komt er wat gas vrij.
Warmte vasthouden is misschien wel het belangrijkste onderdeel van energie besparen. Als ons huis vol zit met kieren waar warmte door kan wegglippen, dan stoken we letterlijk voor het heelal zoals onze moeders vroeger al zeiden. Loop dus alle ruimtes na. Zijn er gaten, kieren of andere plekken waar warmte door kan ontsnappen?
Bij ramen en deuren zijn het bijvoorbeeld veelal tochtstrips die ontbreken of misschien niet meer voldoen aan onze eisen. Vervang deze waar nodig. Het helpt echt enorm. Maar vergeet ook niet de deuren in huis. Ook hierdoor kan er veel warmte verdwijnen naar een andere ruimte in huis. Dit is heel makkelijk op te lossen met een zogenaamde tochtrol. Deze plaats je heel makkelijk onder een deur én sluit de kier helemaal af.
Radiatorfolie is materiaal wat je achter je radiator plaatst. De warmte die vrijkomt van je radiator kan ook in de muur achter de radiator trekken. Zonde, want deze warmte moet je ook optimaal kunnen gebruiken. Door radiatorfolie te plaatsen reflecteert de warmte en kaatst deze terug de ruimte in. Zo kun je het maximale uit de radiatorwarmte halen.
Tja, nu hebben we net gezegd dat warmte vasthouden belangrijk is en nu gaan we vertellen dat luchten ook niet mag ontbreken. Wat is het nou? Beiden is belangrijk, want ook de luchtkwaliteit in huis is heel belangrijk. Het kan anders te vochtig worden in huis, wat slecht is voor je meubels maar ook voor je gezondheid. Een zogenaamde hygrometer kan je hierbij helpen. Zo kun je continue in de gaten houden hoe het ervoor staat met de lucht én de vochtigheid in huis.
Weet je nog wat we net ook zeiden: het verwarmen van water wordt gedaan door gas. Dus als je minder warm water nodig hebt, verbruik je ook minder gas. Goed voor het milieu, maar vooral ook goed voor je portemonnee. Korter douchen is een oplossing, minder douchen kan én wat vaker kouder water gebruiken. Koop een zandloper om jezelf te timen. Of zet de timer van je telefoon aan. Het wordt een sport om de zandloper voor te zijn en zo moeilijk blijkt het dan ook helemaal niet te zijn!
We zijn ook benieuwd naar jullie eigen tips. Ga naar de Facebookpagina van Koffietijd en deel jullie manieren om die energierekening omlaag te krijgen!
Bekijk hieronder de hele video van Saskia