Column

Ralf legt uit: SEO optimalisatie door een SEO-expert

SEO optimalisatie laten oppakken door een bureau is leuk en aardig, maar hoe gaat het bureau precies te werk? Voor de ondernemers onder jullie hebben we bij Koffietijd een expert gevraagd om alles een nauwkeurig aan ons uit te leggen.

Ik ben Ralf van Veen, eigenaar van een SEO-expert. Ik neem je in deze column mee in de manier waarop wij SEO aanvliegen voor onze opdrachtgevers. Van de voordelen van SEO optimalisatie tot de eerste prioriteiten waarmee je aan de slag kunt gaan.  

Wat betekent het optimaliseren van SEO?

Het optimaliseren van de SEO (oftewel zoekmachine optimalisatie) is het verbeteren van de website op het gebied van content, techniek en linkbuilding ten behoeve van de organische positie in Google. Dit zijn dus niet de advertenties die bovenaan de zoekresultatenpagina worden getoond (hier betaal je ook per klik voor, dit is niet het geval bij SEO).

Het grootste verschil met de advertenties is dat er bij de snippets in Google niet “gesponsord” staat. Dit zal bijdragen aan het aantal mensen dat doorklikt op de snippet (en vaak ook de kwaliteit van de bezoekers die je op je website krijgt).

Voordelen van een goede SEO optimalisatie?

Je SEO op orde hebben brengt tastbare voordelen met zich mee. Het komt niet enkel het aantal kwalitatieve bezoekers ten goede, het draagt tevens bij aan een verhoogde gebruikservaring op de website (en conversie). Concreet brengt SEO de volgende voordelen met zich mee:

  • Voor bezoekers vanuit SEO hoef je niet voor iedere klik te betalen. Dit bespaart op de lange termijn veel budget dat je weer kunt investeren in de website.
  • SEO zorgt, vergeleken met SEA en andere kanalen, voor bezoekers van een hogere kwaliteit. Ook wanneer je kijkt naar de conversie van bezoekers, dan zorgt SEO vaak voor een relatief hoog percentage van de conversie.
  • Een goede SEO zorgt voor een verbeterde conversie. Componenten zoals de website snelheid en een beter content zorgen aantoonbaar voor een hogere conversie. Dit geldt zowel voor B2B websites als webshops die B2C producten verkopen.
  • Hoge posities dragen bij aan de autoriteit van een bedrijf. Bezoekers binnen Google vinden dat dit vertrouwen wekt (en wij als SEO-expert ook).

De componenten van SEO

SEO bestaat uit verschillende componenten die allen meewegen in de uiteindelijke posities binnen Google. Deze componenten staan onderstaand beschreven.

  • SEO-content: een goede SEO-content is voor veel van onze trajecten misschien wel het meest waardevolle binnen een traject.
  • Technische SEO: de techniek achter de website is voorwaardelijk voor een goede organische vindbaarheid hiervan. Op technische vlak kan er één punt mis zijn die de gehele website uit de index haalt. Kortom, het blijven monitoren hiervan voorkomt dit en kan ervoor zorgen dat de website blijvend correct wordt gelezen door Google.
  • Linkbuilding: linkbuilding verhoogt de autoriteit en hiermee de posities binnen Google. Het biedt een mooie kans om bepaalde onderwerpen, door middel van ankerteksten, te stuwen in de zoekmachines.

SEO-expert combineert de componenten

Een SEO-expert combineert de componenten om dusdanig tot het beste resultaat te komen. Maandelijks aan alle facetten werken zorgt voor een natuurlijke verschuiving binnen Google. Bijvoorbeeld op het gebied van linkbuilding. Wanneer je in een maand honderden linkvermeldingen krijgt, zal Google dit niet geloven en deze linkvermeldingen negeren.

Ook wil je het op het gebied van content zo natuurlijk mogelijk houden en iedere week een bepaald aantal (nieuwe) landingspagina’s publiceren. Zo laat je aan Google zien dat de website op een natuurlijke en duurzame wijze groeit binnen de zoekmachines.

Uiteindelijk staat voor Google het leveren van waarde aan de bezoekers op nummer 1. Wanneer je met deze blik een SEO-traject in gaat, zul je duurzaam succes bereiken.