Entertainment

In nieuwe film 'She Said' krijgen vrouwen weer een stem

Op 24 november ging de film ‘She Said’ in première in de Nederlandse bioscopen. Het is een verfilming van het gelijknamige boek dat Twohey en Kantor schreven over de Weinstein-zaak. De film vertelt het verhaal van twee Amerikaanse journalisten die het seksueel grensoverschrijdend gedrag van filmproducent Harvey Weinstein aan het licht brachten. Dit was ook het begin van de Me Too- beweging.

Vandaag kwamen filmdeskundige Floortje Smit en intimiteitscoördinator Cynthia Abma praten over de film.  

Weinstein-affaire

Het ging al lang rond in Hollywood: de geruchten, roddels en alle speculaties. Maar ook de scheldpartijen, agressie, ongepaste opmerkingen, aanrandingen en erger. We hebben het over Harvey Weinstein, die op dat moment één van de meest succesvolle filmproducenten was in Hollywood. Hij maakte de kaskrakers en had grote namen onder zijn hoede. Achteraf bleek dat meer dan twintig jaar lang zijn verschrikkelijke gedrag alleen werd besproken, maar nooit actie werd ondernomen.  

Tot het 2020 is, het jaar waarin Weinstein wordt veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf voor onder andere verkrachting. Mede door het diepgravende onderzoek van twee journalisten van The New York Times. Net als Ronan Farrow, die ook onderzoek deed naar Weinstein voor The New Yorker, wisten zij harde feiten boven water te krijgen én spraken ze slachtoffers. Iets wat nooit eerder was gebeurd. Het artikel in The New York Times kwam uit in oktober 2017 en gaf de aanzet tot de #MeToo-beweging.

She Said

Het boek is een uitgebreid verhaal op zich. Het is erg gedetailleerd en daarom ook spannend. En hetzelfde geldt voor de film. Het laat onderzoeksjournalistiek in z’n rauwste vorm zien, met een rauw onderwerp. De film vertelt het verhaal van Megan Twohey en Jodi Kantor, twee journalisten van de New York Times die samen één van de belangrijkste verhalen ooit publiceerden. Zij brachten het seksueel grensoverschrijdend gedrag van filmproducent Harvey Weinstein aan het licht.  

Dit bizarre verhaal is medeverantwoordelijk voor de #MeToo-beweging. Het doorbrak de stilte rondom seksueel misbruik in Hollywood en veranderde Amerikaanse cultuur voorgoed. Eén van de twee hoofdrollen wordt vertolkt door de twee keer voor een Oscar genomineerde Carey Mulligan, ook wel bekend van 'Promising Young Woman' en 'An Education'. En de andere journalist wordt gespeeld door Zoe Kazan, bekend van 'The Plot Against America' en 'The Big Sick'. De film is geregisseerd door Emmy-winnaar Maria Schrader. Daarnaast is één van de producers ook geen onbekende, dat is niemand minder dan Brad Pitt.

De ervaring

Floortje is filmjournalist bij de Volkskrant en vond de film zeer geslaagd. "Het is een journalistieke film, waarin goed onderzoek verricht is. De film zelf geeft een voorstelling van een historisch moment." De film eindigt bij het moment waar de vrouwen op de knop 'publiceren' klikken. "De filmmakers zijn ontzettend bewust omgegaan met de weergave van alle gebeurtenissen," vertelt ze, "Het was heel belangrijk om te zien hoe zij omgaan met de weergave, puur vanuit de slachtoffers zonder seksueel misbruik te laten zien en zonder Harvey Weinstein te laten zien." De kracht van de film ligt door deze weergave echt bij de slachtoffers.

Gevolgen

In navolging van #MeToo is officieel het vak 'intimiteitscoördinator' in het leven geroepen. Cynthia doet dit beroep met volle overgave. Wat is er in vijf jaar veranderd? "Ik merk dat het hier ook heel erg speelt. Het is goed dat wij worden gebeld en we zijn keihard aan het werk om veranderingen in gang te brengen." Als intimiteitscoördinator voert ze voorgesprekken met alle acteurs en regisseurs om te zorgen dat niemand zich onprettig voelt op de set tijdens intieme scenes.  

"Ik merk gelukkig dat de jongere generatie veel bewuster is dan de oudere generatie," vertelt Cynthia, "Er wordt goed ingezien dat het niet normaal was hoe het vroeger ging." Floortje vervolgt: "Ook de beeldvorming van vrouwen verandert. Over het algemeen wordt van mannen verwacht dat ze allemaal vechten en krachtig zijn en dat vrouwen sexy moeten zijn. Dat beeld is gelukkig nu aan het veranderen."  

De film ‘She Said’ draait momenteel in de bioscoop.