Groen

Zo kies jij de perfecte kerstboom bij jou thuis

Ga jij dit weekend op zoek naar de perfecte kerstboom? Dan hebben wij goede hulp voor je ingeschakeld. Onze groendeskundige Romeo Sommers geeft je namelijk handige tips bij het aanschaffen van een nieuwe kerstboom.

Voor welk soort ga je? Ga je voor een boom met of zonder kluit? En hoe zit het eigenlijk met verzorgen? Romeo bezoekt een Nederlandse kerstbomenkwekerij en geeft het antwoord op al jouw vragen. 

Soorten kerstbomen

Het eerste kerstboom dilemma waar men vaak mee zit is: Ga ik voor een echte of een neppe boom? Als het aan Romeo ligt, gaat hij zeker voor een echte boom in huis. Toch krijgt hij vaak de opmerking, of de boom dan niet teveel rommel geeft door het uitvallen van de naalden. "Maar dat was vroeger vaak het geval bij de ouderwetse kerstbomen. Die ruikt heel lekker, heeft scherpe naalden en na een aantal dagen ligt de vloer al onder de dennennaalden." Gelukkig zijn er tegenwoordig veel soorten die dit probleem niet hebben.

De Nordmann

Deze kerstboom is te herkennen aan zijn mooie dikke donkergroene naalden. De Noordman is supersterk en blijft heel lang mooi in huis. Deze boom wordt vaak als favoriet gezien onder de kerstboomliefhebbers.

De Omorika 

Ook dit is een supersterke boom, die ook minder snel zijn naalden laat vallen. Je kunt de Omorica herkennen aan zijn kortere naalden en de bijzondere kleur van de takken. Als je de tak aan de onderkant bekijkt, zie je namelijk dat hij een zilver-blauwe kleur heeft. Daarom wordt deze boom ook wel de blauwspar genoemd. 

De Fraseri

Dit is een compactere boom en over het algemeen ook een stuk smaller. Handig dus om aan te schaffen als je minder plek in huis hebt. Deze boom is wederom supersterk waardoor de naalden niet snel uitvallen. Als je goed naar de takken kijkt, zie je zelfs een soort zuignapjes, waardoor de naalden goed aan de tak blijven zitten. 

Met of zonder kluit?

Dan komt hetvolgende dilemma: ga je voor een kerstboom met of zónder kluit? Je zou denken dat een boom met kluit duurzamer is, omdat je deze na de feestdagen gewoon in de tuin kunt planten. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Wanneer je een grote kerstboom hebt met kluit, is de kans klein dat hij het een jaar overleeft. Hoe kleiner de kerstboom, hoe groter de kans is dat je volgend jaar dezelfde boom in huis kunt zetten.

Waar je ook op moet letten: het gewicht van de kluit beneden moet net zo zwaar zijn als de rest van de boom, dan weet je dat de kluit goed genoeg is. Bij een gezaagde boom is het verstandig om de laatste drie centimeter van de stam afsnijdt. Net als bij snijbloemen. Hierdoor is 'de wond' vers en kan hij beter water opnemen. Het voordeel van een gezaagde boom is natuurlijk ook dat hij veel lichter is, waardoor hij makkelijk in de standaard gezet kan worden. 

Acclimatiseren

Nog een belangrijke tip van Romeo: laat de kerstboom na het aanschaffen nog even acclimatiseren. De boom komt natuurlijk van een koude plek, waar het misschien een paar graden boven nul is. En bij jou thuis is het juist lekker warm. Dit verschil kan een enorme klap zijn voor je boom, waardoor hij uit stress heel snel zijn naalden laat uitvallen. Zet hem daarom eerst twee dagen in de schuur of op het balkon. 

Meer tips?

Dan is het tijd voor het leukste werk: de boom in huis te plaatsen en optuigen! En ook dat werkt per soort boom weer anders. Benieuwd waarom? En wil je weten hoe je je kerstboom het best kunt verzorgen? Bekijk dan de onderstaande video.