Artikelen

Ellen is sinds 2019 schuldenvrij: "Gevoel van vrijheid"

Heel Nederland schuldenvrij: dat is het doel van Het Oranje Fonds. En om dat te bereiken hebben zij een programma opgezet genaamd 'Samen Sterker Tegen Armoede'. Daar heeft ervaringsdeskundige Ellen Abbenhuis veel baat bij gehad, want zij heeft gelukkig sinds 2019 geen schulden meer.

Het programma van het Oranje Fonds blijkt hard nodig. Want wist je dat meer dan één miljoen mensen in armoede leven? En dat zo’n 1,2 miljoen huishoudens betalingsachterstanden hebben én in de schulden zitten? Dat probleem wordt alleen maar groter met alle crisissen.

Sociale initiatieven

Het is daarom belangrijk dat het progamma 'Samen Sterker Tegen Armoede' bestaat. Het doel hiervan is om lokale samenwerking te ondersteunen en te versterken, zodat armoede beter bestreden kan worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Lokale initiatieven kunnen zich aanmelden en een financiële vraag indienen. Daarna biedt het Oranje Fonds geld aan de organisatie, waarmee zij mensen in armoede kunnen helpen. Ook krijgen ze binnen het programma - dat in totaal twee jaar duurt - toegang tot kennis van andere organisaties. Waardoor organisaties van elkaar kunnen leren en kennis met elkaar uitwisselen. 

Drie bewindvoeders achter de rug

Ellen heeft vanwege een echtscheiding, tien jaar lang zelf flink in de schulden gezeten. De kennis die ze daarvan meekreeg, deelt ze nu met anderen. Toen Ellen te diep in de schulden zat, heeft ze zelf de regie in handen genomen. In totaal heeft ze drie bewindvoeders gehad en een heleboel brieven geschreven naar schuldeisers. "Samen met een hele lieve man van de belastingdienst heb ik mijn dossier opgeruimd. Dat was een gevoel van vrijheid." Momenteel is ze actief als vrijwilliger binnen het programma van het Oranje Fonds, en deelt ze haar verhaal.  

'Voor alles is een oplossing'

Het Oranje Fonds hoopt met het programma hulp toegankelijker te maken. Dat doen zij onder andere dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij. Er bestaan zoveel verschillende instanties waar je voor verschillende problemen naartoe kunt. Hierdoor heb je nauwelijks overzicht. 'Samen Sterker Tegen Armoede' wil de lijn van de gemeente combineren met de lijn van sociale initiatieven. In het programma worden hulpbehoevenden geholpen door mensen die zelf armoede hebben ervaren. Zij weten het best waar je in zo'n situatie behoefte aan hebt. Ellen beaamt dat. Als vrijwilliger wil ze één ding in ieder geval meegeven: "Blijf je post openen, want voor alles is een oplossing. Praat erover en mensen en doe het samen."