Artikelen

Koester je herinneringen met de Kerstbal van Alzheimer Nederland

Het einde van het jaar is in zicht, dus een goed moment om terug te kijken op 2022. Om deze herinneringen voor altijd blijvend te maken, heeft Alzheimer Nederland, de 'Herinneringen Kerstbal', in het leven geroepen.

Bij Koffietijd was Henriëtte Brons te gast om te praten over het belang van herinneringen ophalen. Met als kers op de taart haar mooiste herinnering aan 2022: toen ze te horen kreeg dat haar dochter was geslaagd. 

De Herinneringen Kerstbal

December staat in het teken van herinneringen ophalen. Daarom bedacht Alzheimer Nederland vorig jaar de Herinneringen Kerstbal. Het ophalen van herinneringen is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Op dit moment zijn er 290.000 mensen met dementie, waarvan zo'n 70% de ziekte van Alzheimer heeft. Kenmerkend voor alzheimer is dan ook dat je geheugen helaas wordt aangetast. Dit begint bij het kortetermijngeheugen, maar langzamerhand worden ook de herinneringen van vroeger minder. Met de kerstbal maak je de herinnering blijvend. Je schrijft een mooi moment op, stopt het in de kerstbal en het jaar erop kan je deze terugvinden.

Alzheimer Nederland

Op dit moment bestaat er geen medicijn voor dementie en de kans dat je het zelf krijgt is 1 op 5. Onderzoek naar het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving is daarom van groot belang. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Alzheimer Nederland zulk onderzoek blijven uitvoeren.