Column

Bridget Maasland: gedeelde smart is halve smart. Praat over de Overgang

Elke week tipt Nouveau hoofdredacteur Claudia Straatmans de leukste lifestyletips. Dit weekend houdt ze even halt bij de Vierde Advent, de laatste zondag voor de Kerst.

Voor veel Nederlanders staan de feestdagen voor familietijd, knusheid, verbinding. Maar wat als je dat niet hebt? Juist dan helpt een vriendelijk gebaar en vertroosting. En kijken naar het concert van Rob de Nijs. Ontroerend en aangrijpend. Nog een keer ‘Foto van Vroeger’. Ook sta ik stil bij het pleidooi van Bridget Maasland om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken.   

Uitdagingen met de kerst, familie en kerstkaarten 

In deze column deel ik vaak de leuke dingen des levens, maar juist nu – in deze donkere dagen – wil ik even stil staan bij de uitdagingen die veel mensen hebben. Dan heb ik het nog niet eens over de gierende inflatie, maar over een ander maatschappelijk probleem. De grote eenzaamheid. Een gevoel dat juist extra wordt gevoeld voor die het-moet-gezellig-zijn-feestdagen. Weet dat je niet alleen bent. Wellicht geeft dat een beetje troost. In dit artikel geven we handvatten die wellicht een kleine beetje licht kunnen geven. 

‘Het leven is niet makkelijk, er is tegenspoed op ieder ogenblik’ zong André Hazes al. Hoe troostend het is om dan je familie om je heen te hebben laat Bruce Willis zien.   

Waar iedereen van opknapt is van een huisdier. Ook het Belgische koningspaar is gek van hun hondjes, zo gek zelfs dat ze op de kerstkaart staan.   

Kerst-tv

Kunst troost, tilt je op, laat je je emoties doorleven. Zeker bij zo’n topartiest als Rob de Nijs. Hier lees je hoe je ‘bij’ zijn afscheidsconcert op tv kunt zijn.   

Nog meer tv. Op 22 december is er een speciale kerstaflevering van Oogappels, mijn favoriete serie. Sterker, mijn man noemt mij zelfs Merel.   

Praat!

Als laatste wil ik graag Bridget Maasland aanhalen. Haar motto is: praat. Ook als het onderwerp niet makkelijk is. Eenzaamheid is geen makkelijk onderwerp. Maar ook het thema waar Bridget op doelt – de Overgang – mag wel wat bespreekbaarder worden. Immers: gedeelde smart is halve smart.