Artikelen

Erik Scherder: "Sta stil bij het voelen van geluk"

Over meer dan een week valt hij weer, de PostcodeKanjer! Dit jaar is het thema 'Haal het geluk in huis'. En geluk heb je zeker als jouw postcode de grote winnaar is, want het bedrag is hoger dan ooit. Namelijk 58,9 miljoen euro!

'Haal het geluk in huis' staat dit jaar dus centraal. Maar wat houdt geluk eigenlijk in? We bespreken het met hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder.  

Geluksgevoelens

Wie wil dat niet? Gelukkig zijn. Maar hoe word je gelukkig? Erik Scherder legt uit dat geluk zich grotendeels afspeelt in je brein. "We voelen ons gelukkig omdat we weten dat we ons ook níet gelukkig kunnen voelen. Anders zou het één grote vlakke lijn zijn. We vinden het fijn om minimaal één of twee keer per dag te voelen dat we gelukkig zijn". Je ervaart geluksgevoelens als verwachtingen bijvoorbeeld aankomen. Je brein maakt dan het stofje dopamine aan, dat je een goed gevoel geeft. Als je iets ervaart dat je gelukkig maakt, worden allerlei processen geactiveerd die we in het brein terug kunnen zien.   

Maar kan je zelf iets doen om gelukkiger te worden? Je hebt er namelijk wel invloed op door elke dag stil te staan bij dingen je gelukkig maken. Zo geeft Erik als tip: "Maak ’s avonds een lijstje met alles wat jou die dag gelukkig maakte. Door dit elke dag te doen word je een stuk optimistischer. Zo zegt mijn collega ook altijd: 'Wees de beste versie van jezelf'. 

Hoogste PostcodeKanjer ooit

Geluk zit 'm natuurlijk in de kleine dingen. Maar bij het winnen van de PostcodeKanjer, zal je gegarandeerd een euforisch gevoel ervaren. Dit jaar is het dus de hoogste kanjer ooit, van maar liefst 58,9 miljoen euro. Dat bedrag wint niet één persoon. De helft van het bedrag is voor de deelnemers die meespelen met de winnende postcode, met de juiste cijfers én letters. De andere helft wordt verdeeld over de wijk waarvan de postcode begint met dezelfde vier cijfers.