Normaal gesproken stappen 1,2 miljoen mensen al over, maar wegens stijgende premies en verdwijnende kortingen zal het dit jaar meer worden.
Tussen 13 november en 31 december is het mogelijk om een andere zorgverzekeraar te kiezen. Het is een korte periode waarin mensen kunnen kiezen voor een verzekeraar die bij hen past. Omdat deze periode zo kort is, krijgen alle zorgverzekeraars superveel aandacht. "Dat zorgt ervoor dat men het makkelijker vindt om ook daadwerkelijk over te stappen", vertelt gezondheidseconoom Xander Koolman aan Koffietijd.
Heel Nederland stelt zich deze maand de vraag: 'Ga ik overstappen?' En dat is misschien wel beter. Want hierdoor zijn mensen veel alerter tijdens hun zoektocht en verdiepen zij zich er veel eerder in. Daarnaast is één keer per jaar de keuze hebben een handig systeem omdat men anders op een strategische manier kan wisselen. "Dan neemt iemand bijvoorbeeld een goedkope verzekering met beperkte toegang. En wanneer er voor diegene een operatie op de planning staat, nog even snel wisselt naar een andere verzekeraar." Daarom is het de bedoeling dat mensen één keer per jaar de keuze hebben. En dat hele jaar, met alles wat er gebeurt, dezelfde verzekering behouden tot het nieuwe jaar.
Het gas, water, licht en de boodschappen zijn duurder geworden. Dus je raadt het misschien al: de zorgpremies zijn ook duurder geworden. "En dat komt mede door het gas en licht in de ziekenhuizen, maar het grootste deel van de zorgkosten zijn personeelskosten. Dus als hun salarissen stijgen, betalen wij ook mee doormiddel van de premies", aldus Xander.
Uiteindelijk zijn er drie soorten polissen in de basisverzekering waar je uit kunt kiezen. "Het eerste dat vaak wordt gevraagd is 'welk type polis kies je?' Daarbij heb je keuze uit de budgetpolis, die drie polissen verschillen in de toegang tot de gezondheidszorg.
De budgetpolis is het goedkoopste, maar dat is ook de polis waar je minder toegang hebt tot ziekenhuizen. Hierdoor moet je bij sommige ziekenhuizen extra betalen als je daar terecht komt, of kan je bij sommige ziekenhuizen niet terecht. Dat geldt voor alles wat je kunt plannen rondom ziekenhuisafspraken. Goed om te weten: voor acute zorg kan iedereen overal terecht.
Bij naturapolis horen alle ziekenhuizen erbij, maar niet alle GGZ aanbieders. Bijvoorbeeld psychiatoren of psychologen. Maar ook thuiszorg hoort hierbij. Bij de restitutiepolis horen alle geregistreerde zorgaanbieders. Dat is ook meteen de duurste, maar heb je altijd en op elk moment de juiste zorg die bij je past.
Wil je meer tips over welke zorgverzekeraar en welke polis het best bij jou past? Bekijk de onderstaande video waarin gezondheidseconoom Xander Koolman je alles uitlegt over het kiezen van de juiste zorg.