Column

Verliefd worden op je jeugdliefde, "Het was alsof ik weer 16 was!"

"Het was helemaal niet de bedoeling om verliefd te worden, toen we elkaar voor het eerst na meer dan 40 jaar weer spraken. Maar op een gegeven moment gebeurde het gewoon en kwam dat meisje van 16 in mij naar boven."

Koffietijd hoofdredacteur Charlotte Hoogendoorn is bijna zestig en werd dit jaar opnieuw smoorverliefd op haar allereerste liefde, die ze leerde kennen op de middelbare school. Onder de titel 'Oude liefde roest niet' deelt ze haar verhaal nu bij de Libelle online. Maar hoe is het om, na bijna 12 jaar, single zijn weer de liefde te vinden?

Op de middelbare school in Zeist ontmoetten ze elkaar. Charlotte was zestien en smoorverliefd. Het was een verliefdheid die onvergetelijk bleek. Toch gingen ze, op een gegeven moment, ieder hun eigen weg. Charlotte ging aan de slag bij televisie in Hilversum. Hier ontmoette ze haar toekomstige man, waarmee ze een dochter kreeg. 

Er is iets aan de hand met je

Na een lang huwelijk kwam een scheiding, een gebeurtenis die nooit leuk is, ondanks dat Charlotte en haar ex-man nog steeds goed bevriend zijn met elkaar. Charlotte: "Ik besloot dat ik voor de rest van mijn leven single zou blijven. Voor mij nooit meer een man, daar was ik heel stellig in voor mezelf. Ik had het heel erg leuk met mijn dochter samen. Meer had ik niet nodig." Toch gingen al die ideeën de prullenbak in toen ze haar allerleerste middelbare schoolliefde opnieuw tegenkwam.

"Er is iets met je aan de hand, maar ik weet niet wat het is?" Koffietijd eindredacteur Vera maakte deze opmerking tijdens een vergadering. Op de redactie van Koffietijd wist 'lange tijd' niemand iets van Charlotte's verliefdheid. "Iedereen kent me als een serieuze, geconcentreerde hoofdredacteur. Maar opeens kwam die 16-jarige bakvis in me naarboven. De 'kalverliefde' nam het over en alle levenslessen en ervaringen gingen in één klap de deur uit", aldus Charlotte.

Verliefd zijn is niet anders dan vroeger

"Onderweg naar kantoor luister ik 's ochtends altijd naar Radio 1. Nieuws, actualiteiten, achtergronden. Opeens lukte dat niet meer, ik kon alleen nog maar naar liefdesliedjes luisteren. Die stuurden we elkaar ook dagelijks door. Diggy Dex bijvoorbeeld met het nummer 'Altijd Dichtbij' of 'Avonden' van Boudewijn de Groot. Je hoort niets anders meer dan liefdesteksten. De hele dag door ook elkaar berichtjes sturen. Liefde is gewoon heel fijn.

"Mijn grootste openbaring? Dat verliefd worden en zijn, op je bijna zestigste, helemaal niet anders is dan op je zestiende!" Toch zijn er wel wat verschillen als we doorvragen: "Mijn onafhankelijkheid, na twaalf jaar alleenstaand zijn, geef ik niet makkelijk meer op. Dit kan tegelijkertijd overigens wel een kleine worsteling opleveren, want uiteindelijk ben je met elkaar in deze relatie en niet alleen."

Wat maakt je gelukkig?

En dan nu de hamvraag: zijn er dingen, vergeleken met vroeger, wel anders in de liefde? "Ons voordeel is dat de basis er al was. We kenden elkaar al en hebben inmiddels een heel leven achter de rug. We beginnen niet vanaf nul. Maar, ik maak wel een heel bewuste keuze: ik kijk en luister heel goed naar mezelf. Waar word ik gelukkig van? Dat is voor mij het aller belangrijkste!

"Iemand zei laatst tegen me: 'Waarom kies je niet gewoon een man met veel geld? Hoef je je nergens meer zorgen over te maken voor de toekomst!' Maar dat zou voor mij onmogelijk zijn. Misschien ben ik daar heel ouderwets in: liefde komt rechtstreeks uit het hart. Ik zou het niet anders kunnen!"

Charlotte's bijzondere liefdesverhaal is vanaf nu wekelijks te lezen bij de Libelle online. Maar bij Koffietijd zijn we ook geïnteresseerd in jullie bijzondere liefdesverhalen. Wil je deze met ons delen? Klik dan hieronder door en geef je op!