Artikelen

Leo Alkemade speelt in de film De Tatta's, maar hoe tatta is hij zelf?

'Sluipschutters', 'Kanniewaarzijn', 'Foute Vrienden': het is een greep series waar cabaretier Leo Alkemade een grote rol in speelt. Hij is niet meer weg te denken van de televisie, want als hij zelf niet in beeld is, dan schrijft hij wel mee. Bij Koffietijd praat hij ons bij over zijn nieuwe plannen.

Momenteel is hij ook te zien in de humoristische bioschoopfilm 'De Tatta's'. Maar tatta's, wat betekent dat eigenlijk?

Nieuwe wijk

In de gloednieuwe film 'De Tatta's' komt Leo terecht in de rol van een succesvolle witte zakenman die een verkeerde investering doet. Hierdoor verliest hij alles en wordt hij, met zijn gezin, het huis uit gezet. Hij komt terecht in een wijk waar hij tal van nieuwe mensen leert kennen. Eén ding valt hen meteen op: ze worden tatta's genoemd.

Pa(tatta)

Het woord 'tatta', komt van het woord patatta. Een Surinaams woord voor aardappel. De aardappel wordt ook wel vergeleken met witte Hollanders. Dus noemen ze hen in Suriname tatta's. Ook in de film wordt uitgelegd dat ze daar witte Nederlanders mee bedoelen. Sinan Eroglu, die ook in de film speelt, noemt zichzelf een Turkse tatta. Omdat hij is geboren en getogen in Nederland, maar een Turkse achtergrond heeft.

Hollands feestje

Leo daarentegen, is wel een echte 'tatta' en daar horen ook echte tatta-tradities bij. Maar wat zijn typische tatta-tradities? "Worst en kaas, ja dat is een Hollands feestje", vertelt Leo bij het zien van één van de Instagram memes over tatta's. "Ik geloof niet dat dit op Turkse verjaardagen wordt geserveerd", vraagt Leo aan Sinan. Waarop Sinsn antwoordt: "Nee, ik heb dit nog nooit gezien." 

Van Sluipschutters tot Casanova

De film 'De Tatta's' is nu te zien in de bioscoop. Het is de dertiende keer dat Leo op het witte doek schittert. De eerste film waarin hij speelde was 'Shouf shouf Habibi', in 2004. Al gauw kreeg hij de smaak te pakken en werd hij een geliefd gezicht bij het grote publiek. Later speelde hij in films als 'Tuinje in mijn hart', 'Huisvrouwen bestaan niet' en 'Casanova'.

Voor het grote publiek is hij vooral bekend van 'Sluipschutters', een programma van BNNVARA uitgezonden op NPO 3. Het programma bestaat vooral uit korte sketches waarin Ronald Goedemondt, Bas Hoeflaak, Leo Alkemade en Jochen Otten typetjes spelen. 

Debuutalbum

Acteren en schrijven is blijkbaar niet het enige waar Leo's hart ligt. 2022 was een bijzonder jaar voor hem. Dit was namelijk het jaar dat zijn debuutalbum 'In het wiel' uitkwam. Hij zingt op dit album over zijn liefde voor de wielersport én voor het leven. Het gaat over vallen en opstaan, knechten en winnaars én vooruitkijken. Ook zingt hij een prachtig duet met niemand minder dan Trijntje Oosterhuis.

Bekijk en beluister hieronder één van de liedjes van het album