Artikelen

35 jaar Het Klokhuis: een terugblik naar de meest iconische fragmenten

Wie heeft het niet als kind of met kinderen gekeken? Het Klokhuis, oftewel één van de meest iconische educatieve Nederlandse kinderprogramma's ooit, bestaat vandaag 35 jaar. Een goede reden om terug te blikken op dit bijzondere programma.

In 1988 was het Klokhuis voor het eerst op televisie te zien. Sindsdien kijken veel kinderen en ouders met veel plezier naar het programma waar je toch altijd iets van opsteekt. 

Geen media achtergrond

Bart Meijer werkt al bijna twintig jaar bij het programma. In 2005 begon hij als presentator en is later aan de slag gegaan als regisseur bij Het Klokhuis. Een pad, waarvan hij nooit verwacht had dat hij die zou bewandelen. "Ik studeerde destijds iets heel anders, maar bleef altijd gefascineerd door media. Toen er een vacature vrijkwam voor presentator, solliciteerde ik toch. Ik dacht nooit dat ik het zou worden. Maar dan word je het toch en dat was wel even schrikken. Maar het is ontzettend leuk. Het is echt een programma waarbij ik geen rol hoef te spelen."

Afscheid van Gijs 

Naast dat het een educatief kinderprogramma is, komen er meerdere sketches in voor. Gijs de Lange was één van de acteurs die vanaf het begin van het programma meespeelde. Voor een lange tijd was hij de vieze kok, en speelde ook de driftige tv-chef Ben Kokkelman. Helaas hebben we in mei 2022 afscheid moeten nemen van deze bijzonder goede acteur. Hij overleed aan een longziekte.

Ook Bart vertelt dat zijn nalatenschap enorm is voor Het Klokhuis. "Hij is echt het gezicht van Het Klokhuis. Hij heeft in 30 jaar zo veel typetjes en humor gebracht. Hij was echt iemand die je achter het behang wilde plakken, maar waar je tegelijkertijd ook van hield."

Bekende Nederlanders

Naast Gijs de Lange zijn er veel meer bekende Nederlandse acteurs die aan het programma meedoen of hebben gedaan. Denk aan Jeroen van Koningsbrugge, Tjitske Reijdinga als Prinsesje Petronella, of Bracha van Doesburgh. Allemaal zijn of waren ze regelmatig in Het Klokhuis te zien. Bekijk de onderstaande video voor de nostalgische compilatie.

Favoriete aflevering

Van álle afleveringen van afgelopen 35 jaar zijn er toch een paar favoriet van Bart. Maar de leukste aflevering vond hij die over tornado's. "Wat ik gaaf vind aan Het Klokhuis, is om heel complexe onderwerpen, heel eenvoudig te maken. Dus daarom vind ik de proefjes heel gaaf, maar ook de aflevering waarin ik naar Amerika vertrok om achter tornado's aan te gaan. Samen met iemand van het KNMI en een Amerikaans team gingen we achter extreem weer aan. Ik vergat echt dat ik presentator was. Dit was non-stop beleven, maar ook overleven."

Onderwijzende rol

Tirsa With is de meest recente presentator van Het Klokhuis. Ook zij heeft een hoogtepunt tot nu toe. "Mijn favoriete aflevering is het geschiedenis item over de Hollandse waterlinies. Ik liet zien hoe je in een compleet legerpak door een weiland, dat onder water stond, moest lopen. Ik kwam maar niet vooruit en dan toch het hele verhaal vertellen."

Tirsa vertelt dat zulke onderwerpen niet alleen impact maken op kinderen, maar ook op volwassenen. "Ook bij onderwerpen waar docenten en ouders niet zo goed weten hoe ze dat zelf moeten aanpakken, biedt Het Klokhuis daar middelen in. We hebben op die manier een onderwijzende rol." Op naar nog eens 35 jaar Het Klokhuis!