Artikelen

"Ik wilde vrij zijn", Ans Markus laat een zware periode achter zich

We kennen haar van de prachtige schilderijen met vrouwen in wikkels, maar onlangs werd ze getroffen door eierstokkanker. Nu is ze terug en exposeert ze weer.

Het was een moeilijke tijd voor de kunstenaar die we kennen als een ingetogen vrouw met een ongekend oog voor detail. Tot haar leven op z'n kop werd gezet en ze alles met andere ogen moest gaan bekijken. Waar ze op bovenstaande foto nog eruit ziet als de Ans Markus die we allemaal kennen, heeft ze nu kort, grijs haar. Maar, ook een nieuw boek én een nieuwe expositie!

Ans Markus

Je kent haar en haar werk vast wel: kunstenaar Ans Markus. Al op jonge leeftijd bleek ze heel goed te kunnen tekenen. Vroeger wilde ze modetekenaar worden, maar doordat ze haar schoolopleiding niet afmaakte kwam ze op het kantoor van een betonbedrijf te werken. Toch bleef het aan haar knagen en nam ze een avondcursus anatomietekenen. Ze begon met schilderen en exposeerde in kleine en grote galerieën. Haar succes werd steeds groter en in 2009-2010 werd ze zelfs uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar.  

Ans Markus is vooral bekend van haar windselschilderijen. Ze maakte een serie hommages aan moderne klassieken, schilderijen over Medea en interieurs van de Godshuizen. Ze noemt haar schilderijen ook wel haar dagboek. In 2010 werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze bracht al eerder een boek uit: ‘Masker af’, waarin ze haar levensverhaal vertelde. Nu heeft ze een nieuw boek: ‘Wat als’. Dit boek schreef ze over haar strijd tegen eierstokkanker.

Wat als?

Eind deze maand wordt ze 76, een leeftijd die niet vanzelfsprekend was voor haar. In augustus 2020 werd Ans Markus namelijk getroffen door eierstokkanker. Na twee operaties en zes chemo’s is ze voorlopig genezen verklaard. Ze kon tijdens haar ziekte niet schilderen, terwijl dit juist altijd haar uitlaatklep was. Om toch haar verhaal kwijt te kunnen, schreef ze alles op in een dagboekje. Zo ontstond haar nieuwe boekje ‘Wat als…’, die ze nu uitbrengt over haar ziekte en herstel. Het is een soort ode aan vrouwen waartegen ze zegt: “Luister naar je lichaam, negeer geen signalen en laat je onderzoeken.” Ook hoopt ze vrouwen te kunnen steunen die hetzelfde hebben meegemaakt.  

Ze ruilde haar signature zwarte lokken in voor een mooi zacht witgrijs kapsel. Toen haar haar na de ziekte terug groeide, vond ze het wel goed zo. Verven is leuk op linnen, schrijft ze, maar niet om iedere vijf weken weer je hoofd in de verf te zetten. Ze doet geen dingen meer omdat het hoort, moet of van haar verwacht wordt. Naar eigen zeggen is de kunstenares zachter geworden.

Verbonden vrijheid

Voor het eerst in vijf jaar tijd heeft Ans Markus ook een nieuwe expositie. ‘Verbonden Vrijheid’ wordt de expositie genoemd, die te zien is in Museum Slager in ’s Hertogenbosch. Ze exposeert daar met oud en nieuw werk. De titel is geïnspireerd op het schilderij van het figuur op de schommel met windsels. “Ik wilde vrij zijn,” vertelt ze, “en me verbinden met mensen. Een onderwerp dat me erg aan het hart gaat.”  

Ze koos er bewust voor om in een wat kleiner museum te exposeren. Het belangrijkste? Dat er een heel groot, nieuw werk over verdraagzaamheid in kwijt kon. Het werk bestaat uit 150 olieverfportretten, die samen één geheel vormen. De boodschap is dat het niet uitmaakt welk geloof, geaardheid of huidskleur je hebt, als we elkaar maar respecteren.    

De expositie ‘Verbonden Vrijheid’ is nog te zien t/m 12 maart 2023 in Museum Slager in Den Bosch.