Artikelen

Minder kleding kopen als goed voornemen? Saskia heeft leuke tips!

Minder nieuwe kleding of spullen shoppen: het staat dit jaar bij velen op het lijstje als goed voornemen. Maar hoe pak je dat het beste aan? Onze duurzaamheidsexpert Saskia Sampimon-Versneij, bekend van The Greenlist, had een aantal jaar geleden ook dit voornemen en houdt het nog steeds goed vol. Het is volgens haar een eitje. Daarom deelt ze graag haar geheim.

Het maken van een nieuw kledingstuk is behoorlijk impactvol voor het milieu. Daarom is het kopen van minder kleding een goed voornemen om je vanaf dit jaar aan vast te houden. De oplossing kan heel simpel zijn, want er zijn zoveel leuke duurzame initiatieven die ook een stuk goedkoper zijn. 

Koop tweedehands

Je kunt vanaf de luie bank het mandje van je favoriete webshop vullen, maar verkoop apps zoals Marktplaats, Vinted en Facebook zijn ook áltijd open. Op Facebook bestaan veel groepen waar mensen een specifiek merk verkopen. Zo kun je nog makkelijker mooie merkkleding vinden. Ben je meer een shopper: ga dan eens loeren bij een tweedehands winkel. Echter koopjesjagers adviseer ik om naar kringloopwinkels te gaan en mensen die wel wat meer aandacht kunnen gebruiken, zullen zich meer thuis voelen bij een mooie kledingboetiek waar de voorselectie al voor jou is gedaan.

Organiseer een kledingruil

Mijn tweede tip: organiseer een kledingruil! Duurzaam en gezellig. Organiseer er één met vriendinnen of collega’s. Neem kleding mee die je niet meer draagt en vraag anderen om dat ook te doen. Misschien vindt die ene vriendin die broek nog wel heel leuk. En vind jij haar trui fantastisch. Zo hergebruik je elkaars kasten en heb je allemaal iets ‘nieuws’, je bent duurzaam bezig en het kost niets. Ook is de kettingkledingruil een fenomeen. Zoek maar eens op of er een ketting bij jou in de buurt is.

Shop in je eigen kast

Ga shoppen in je kast en herontdek wat je nog hebt liggen. Vind je dat lastig, vraag dan hulp van een vriendin of gebruik Pinterest voor inspiratie. En vind je nou leuke nieuwe combinaties, maak dan een foto’s van je nieuwe outfits (zo vergeet je het niet).

Upcyclen!

Soms heb je kledingstukken die je niet meer draagt omdat er iets aan scheelt. Kijk eens of je het kunt laten maken. Kledingmakers kunnen tegenwoordig prachtig werk verrichten. En als je zelf handig bent kun je wellicht van twee oude kledingstukken één nieuw exemplaar maken. Dit noem je upcycling en wordt steeds populairder. Want naast dat dit natuurlijk geen cent kost, kun je hier een uniek fashion statement mee maken.