Podcast

PODCAST: Margriet Sitskoorn vindt dat we meer moeten luisteren naar onze biologische klok

Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn was vandaag te gast bij Koffietijd om te praten over het onthaasten van ons leven. We komen iedere dag tijd tekort, terwijl we eigenlijk tijd genoeg hebben. Dit is ook de titel van haar nieuwe boek ‘Tijd tekort, tijd genoeg’. In dit boek legt ze uit dat we een opgelegde klok hebben én een biologische klok. Hierdoor lopen we eigenlijk uit de pas lopen met onszelf: “Het lijkt wel alsof we steeds meer moeten doen in steeds minder tijd”.

 

Als je steeds maar naar de tijd kijkt en je leven erdoor laat bepalen kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Stress, verhoogde kans op ziektes, geen tijd voor belangrijke dingen zoals naar de dokter gaan en geen tijd meer voor sociale contacten.

En dat terwijl het zo belangrijk is om sociaal actief te zijn! Volg je meer je biologische klok dan heb je meer rust, kun je de balans tussen kwantiteit en kwaliteit weer terug vinden en ben je uiteindelijk vaak productiever en energieker. Margriet gaf tips hoe we prioriteiten kunnen stellen, dit is beter voor jou en de mensen om je heen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘to don’t list’. Maar, er is nog veel meer.