Podcast

PODCAST:Vandaag is het Blauwe Maandag. Maar, waarom eigenlijk?

Vandaag is het Blue Monday, oftewel de meest sombere dag van het jaar. Maar voelen we ons eigenlijk wel écht verdrietiger dan normaal op deze dag?

Volgens een Britse psycholoog genaamd Cliff Arnall wel. Hij had een tijd geleden een 'formule' bedacht waarmee hij beweerde somberheid te kunnen meten. Daaruit kwam de derde maandag van de eerste maand van het nieuwe jaar, dit jaar dus op 16 januari. Filosoof en 'beroepssomberaar' Stine Jensen is het hier helemaal niet mee eens. "Iedereen is wel eens een dagje somber en dat is ook heel normaal. Waarom is daar dan een speciale dag voor nodig?" Maar uiteindelijk vindt Stine dat het ook een mooie invulling heeft. "Ik zie ook dat er op deze dag veel aandacht wordt besteed aan depressie. Het is ook een tijd waarin er ruimte is om over sombere gevoelens te praten." 

Maar, wat heeft de kleur blauw ons aangedaan om zo'n droevige reputatie te hebben? Sommige mensen zeggen dat er een relatie is tussen kleuren en onze gevoelens. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de Disneyfilm: 'Binnenstebuiten'. De personages hebben daar allemaal een kleur. Verdriet is daar dan ook blauw. Paars is angst, rood woede, groen jaloezie en geel is blijdschap. In die film roepen de kleuren dus echt een bepaalde emotie op bij de kijkers. 

Gelukkig is blauw niet alleen maar een verdrietige kleur. Het staat namelijk iedereen! "Het is een geruststellende kleur. Ook kun je, als je betrouwbaar over wilt komen, de kleur blauw aantrekken." Blauw staat dus zeker niet alleen maar voor verdriet!

Beluister het hele gesprek hieronder: