Artikelen

Drie tips om dit weekend meer te leren over onze geschiedenis

Gisteren op 27 januari was het de internationale herdenkingsdag van de Holocaust. 78 jaar geleden bevrijden de soldaten van het Sovjetleger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz. Een bijzondere dag, die we niet aan ons voorbij laten gaan.

Om die reden heeft de redactie van Koffietijd drie tips op een rijtje gezet om meer te leren over de Holocaust en de herdenking. Extra fijn: met de VriendenLoterij VIP-kaart kan je overal naar toe met korting of zelfs gratis! Dus pak je jas en ontdek deze prachtige musea.

Het Anne Frank Huis

Anne Frank, het meisje dat tijdens de tweede wereldoorlog twee jaar lang ondergedoken zat in het achterhuis aan de Prinsengracht. Een huis dat verborgen zat achter een boekenkast en bestond uit maar vier kamers en een kleine badkamer. Sinds 1960 is het achterhuis geopend voor bezoekers en kan je een kijkje nemen in de kleine wereld van Anne en haar familie tijdens de tweede wereldoorlog.

Iedereen kent haar verhaal. Anne was samen met haar familie slachtoffer van de Holocaust, op 4 augustus 1944 werd zij en haar familie ontdekt en door de Duitsers meegenomen naar Auschwitz. Haar vader Otto Frank heeft de oorlog als één van de weinigen overleefd en heeft haar dagboek uitgebracht. Ben jij benieuwd waar de familie al die tijd heeft ondergedoken? Neem een kijkje in het achterhuis en ontdek zelf hoe klein deze ruimte eigenlijk is.

Klik hier voor meer informatie.

Slot Loevestein

Heb je wel eens nagedacht waar kunststukken werden opgeslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Eén van de plekken is Slot Loevestein, een prachtig kasteel en fort gelegen tussen de Waal en de Maas! Wat vroeger nog een gevangenis was, diende ook als een plek waar waardevolle archief- en museumstukken werden bewaard. Historische documenten van het Nationaal Archief en stukken uit het Nederlands Openluchtmuseum kregen hier een veilig plekje. Met man en macht werden ze beschermd tegen het oorlogsgeweld.

Het slot wordt omringd door water. En sinds kort is er een nieuwe expositie 'Denkend aan water' te zien. Ervaar zelf hoe je letterlijk de stand van het water kan meten. Een ervaring die je niet wilt missen. Wil jij zelf ervaren, zien en voelen of alle geheime plekjes van het slot ontdekken. Dan ben je bij Slot Loevestein aan het juiste adres. 

Grebbelinie bezoekerscentrum

Op 11 mei 1940 begon de slag om de Grebbeberg. De Grebbelinie was toen één van de belangrijkste verdedigingspunten van de Hollandse waterlinie. Deze linie liep door de Gelderse Vallei tot aan de Zuiderzee. Een wel meer dan 60 kilometer lange Nederlandse verdedigingslinie, rijk aan bunkers en kazematten, aangelegd in de 18e eeuw.

Tegenwoordig is het een bezoekerscentrum en kan je een kijkje nemen op het fort of maak een wandeling door de Grebbelinie. Al zin in een rondleiding of een wandeling langs het mooie fort? Er is van alles te doen! Van Heinz' speurtochten tot leuke rondleidingen. Met in 2022 meer dan 10.000 bezoekers kan jij dit jaar niet achterblijven!

Ook benieuwd geworden? Klik hier voor meer info.

Nog meer uitjes?

Met de VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entree, of mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.

Fotobron: Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares