Artikelen

De Theateralliantie maakt mooie plannen na bijdrage van de Vriendenloterij

De cultuursector heeft een grote klap gehad van de coronapandemie. Precies een jaar geleden mochten zij hun deuren weer volledig openen na een lange periode van stilte. Maar helaas zijn de gevolgen van de pandemie nog steeds te voelen. Daarom verraste de VriendenLoterij, de Theateralliantie, met een toekenning van één miljoen euro.

Rosalie Mohr is directeur van de Theateralliantie. Bij Koffietijd praatte ze ons bij over de impact van de coronapandemie op de cultuursector. Maar over de nieuwe plannen die ze maken. Wat gaan ze met dit mooie bedrag doen?

Theateralliantie 

De Theateralliantie is een samenwerking tussen zeven grote theaters, waaronder DeLaMar, Martini Plaza en het Luxor Theater in Rotterdam. In samenwerking met producenten maken ze grote theatershows, zoals Diana & Zonen en Charlie and The Chocolate Factory. 

En die grote theatershows werden plots in 2020 stilgelegd. Het was het begin van de coronacrisis. En dat heeft een mega grote impact gehad op de cultuursector. Niemand mocht meer naar het theater, waardoor er geen inkomsten meer binnenkwamen. Dus ook de Theateralliantie kreeg het zwaar te verduren. Nog steeds zijn er veel uitdagingen. Mensen zijn bijvoorbeeld minder gewend om de deur uit te gaan. Waardoor het nog altijd lastig is om het publiek te trekken naar de theaters en om grote producties in gang te zetten.

Eén miljoen

Maar toen kwam er goed nieuws... Stichting Theateralliantie werd door de VriendenLoterij verrast met een toekenning van één miljoen euro! Een prachtig bedrag, dat gebruikt gaat worden voor nieuwe producties en samenwerkingen met regionale theaters en shows. De samenwerkende theaters van de Theateralliantie zijn blij verrast met de bijdrage. Hierdoor kunnen ze de komende jaren doorgaan met het produceren van bijzondere en grootschalige theaterproducties. Zo ook met 'Charlie and the Chocolate Factory' en 'Wolfgang, het wonderjong'. En er komt ook een nieuwe grote voorstelling aan: Mozarts ZauberflÓ§te – the next generation in regie van Theu Boermans. Door deze grote producties willen zij het bestaande én nieuw publiek verleiden om naar de theaters te komen. Dat is waar ze het uiteindelijk voor doen volgens directeur Rosalie Mohr.