Artikelen

Gotta catch 'em all: het is nationale Pokémondag

Een televisieserie, app en een verzameling aan speelkaarten: Pokémon is al jaren een hit onder de jeugd. En voor wie nog steeds fan is of een fan kent, is het vandaag een speciale dag. Het is namelijk Nationale Pokémondag.

Dus, is het misschien tijd voor een kaartenruil? Of kijk je nog even een aflevering terug? Of ga je op pad met de Pokémon Go app?

Succesvolle gamereeks

Aan het fenomeen Pokémon zal nooit een einde komen. Het is daarom niet vreemd dat er een nationale dag voor is georganiseerd. Nationale Pokémondag wordt gevierd op 27 februari omdat op die dag Pokémon voor het eerst in de schappen lag. In 1996 verschenen Pokémon Red en Pokémon Green. Het werd een bescheiden release, in Japan, dat uiteindelijk uitgroeide tot de meest succesvolle gamereeks - maar Mario na. 

Themesong in de Top 2000

De games van Pokémon werden al snel wereldwijd een succes. Een tekenfilmreeks kon daarom ook niet uitblijven. In 1999 konden we in Nederland voor het eerst kijken naar Pokémon-trainer Ash Ketchum en zijn vrienden. De animeserie was net zo populair als de game en Pikachu - de sidekick van Ash - werd wereldwijd een symbool. De themesong werd even populair en behaalde zelfs de Top 2000. 'Gotta catch 'em all...'  

Dé hype onder de jeugd

En dan hebben we het nog niet gehad over de speelkaarten hype, die in 1998 gereleased werden. In de jaren 90 en vroege jaren nul waren de kaarten dé hit onder de jeugd. De kaarten werden gekocht, geruild en verkocht. En daar zijn een aantal bijzondere feitjes over: 

Wist je bijvoorbeeld dat...

  • er een tekort is aan Pokémonkaarten omdat het bedrijf niet snel kan afdrukken?
  •  35% van de mensen Pokémonkaarten koopt, om ze vervolgens te verkopen op Ebay?
  • bijna 50% meer mensen Pokémonkaarten verzamelden tijdens de pandemie, in vergelijking met eerdere jaren?

Vier het ook!

Vandaag kunnen we het dus vieren: Nationale Pokémondag! En de beste manier om dat te doen is natuurlijk om Pokémon te spelen. Dus pak je kaarten, gameboy of app erbij en ga op pad. Veel plezier!