Groen

Wees eens wat liever voor onze bodem

Mollen, regenwormen, larven en schimmels: het zijn allemaal bekende organismen die leven onder onze voeten. Vaak zijn ze niet allemaal zo gewenst, maar wat weten we eigenlijk écht over ze?

En hoe zit het eigenlijk met onze prachtige bodem? De redactie van Koffietijd zocht het uit.

'Een reis door de grond'

In de nieuwe film 'Onder het maaiveld' worden de kijkers meegenomen op een ondergrondse reis: de wereld onder onze voeten. Je maakt als kijker kennis met alle verschillende dieren en organismen die diep in de grond leven. Wist je bijvoorbeeld dat er meer levende organismen in een theelepel grond zitten, dan dat er mensen op aarde zijn? Of dat onze bodem super belangrijk is voor ons voedselsysteem? Kortom: we weten te weinig af van de wereld onder onze voeten en daar moet verandering in komen.

Fantastische beelden

Met de film probeert het IUCN NL te laten zien, hoe mooi de ondergrondse wereld kan zijn. En hoe mooi de beelden zijn die je ziet als je een kijkje neemt onder onze prachtige bodem. Maar ook welke bijzondere dieren er leven. Daarnaast hopen ze dat je er geïnspireerd door raakt en zelf een handje meehelpt door goed op de bodem te letten. 

Kijk eens achterom

Niet alleen met de film 'Onder het Maaiveld' wordt aandacht gevraagd om de bodem goed te houden. Ook is het IUCN NL bezig met een project met dezelfde naam, 'Onder het maaiveld'. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Bij dit project worden organisaties en wetenschappers ingezet om de Nederlandse bodem gezond te houden. En proberen zij bij mensen bewustwording te creëren.

Wanneer te zien?

Ben je benieuwd geworden naar deze prachtige film? En kan je niet wachten om je eigen bodemgebruik te veranderen? Dan hebben we goed nieuws. Want vanaf vandaag is de film te zien in alle bioscopen en filmtheaters in heel Nederland.