Gezondheid

We doorbreken het taboe op menstruatie

Het is een feit: Wereldwijd heerst er een taboe op menstruatie. WOMEN Inc. komt daarom met Het Grote Menstruatie Emancipatie Plan. Ook in de politiek blijft dit onderwerp niet onbesproken.

Bij Koffietijd bespreken we het taboe rondom menstruatie met Aida Bilajbegovic, Programma Medewerker Gezondheid bij WOMEN Inc., en Hülya Kat, lid van de Tweede Kamer voor D66. 

Menstruatie-armoede 

Ongeveer 1 op de 10 van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Ofwel menstruatie-armoede. Wat menstruatie-armoede anders maakt dan het grotere probleem van armoede, is het taboe dat erop rust. Een dubbel taboe: je geldgebrek bespreken is al moeilijk, over je menstruatie praten komt daar nog eens bij. Sommige vrouwen die hulp nodig hebben, durven daar als het om hun menstruatie bijvoorbeeld niet om te vragen. 

Hülya Kat, Tweede Kamer lid voor D66, diende daarom een motie in met het verzoek om menstruatieproducten in ieder geval voor de minima gratis en laagdrempelig toegankelijk te maken. Deze motie is ondersteund.  

Menstruatieklachten

Naast menstruatie-armoede, zorgt het taboe voor nog een ander probleem. Menstruatie wordt als vies gezien of ongemakkelijk om over te praten. Hierdoor ontbreekt veel kennis. Veel jongeren weet bijvoorbeeld niet wat normaal qua menstruatieklachten. Wanneer ga je met pijn naar de dokter? Wat is normaal? Hierdoor lopen veel meiden onnodig lang rond met vaak hevige menstruatieklachten. Dat is onnodig vindt WOMEN Inc. 

De Nationale Postcode Loterij heeft een extra bijdrage gegeven van 800.000 euro. Deze wordt gebruikt voor grootschalige, collectieve acties gericht op vrouwen, het Nederlands publiek, politiek en scholen en werkgevers. Met deze acties wordt het bewustzijn en kennis rondom menstruatie vergroot. Daarnaast wordt er aangestuurd op gedragsverandering met als doel normalisatie van menstruatie.