Artikelen

Stem vanaf vandaag op je favoriete Taalheld 2023!

Vanaf vandaag, woensdag 24 mei, kan het Nederlandse publiek weer stemmen op hun favoriete Taalheld. De Taalheldenprijs is een evenement dat in 2015 in het leven is geroepen door Stichting Lezen & Schrijven. Hiermee zetten ze mensen in het zonnetje die een unieke inzet hebben geleverd voor de geletterdheid in Nederland.

De Taalheldenprijs

Wanneer H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichtster van Stichting Lezen & Schrijven, in 2014 terugtreedt als bestuursvoorzitter krijgt zij de Taalheldenprijs cadeau van de organisatie. Sinds 2015 reikt ze deze prijs uit tijdens een feestelijke aangelegenheid, mede mogelijk dankzij de Nationale Postcode Loterij. Met het uitreiken van de Taalheldenprijs geeft ze de genomineerde Taalhelden en hun verhaal een groot podium. Het doel? Andere mensen inspireren met de verhalen die verteld worden tijdens de campagne- en stemperiode. Met de prijs worden mensen feestelijk bedankt die zich op een bijzondere manier inzetten om basisvaardigheden te verbeteren.  

Dit jaar zijn er 35 genomineerden, verdeeld onder drie categorieën: 

  1. Cursist: een (oud)cursist basisvaardigheden en/of Taal ambassadeur 
  2. Begeleider: iemand die cursisten begeleidt 
  3. Bruggenbouwer: een persoon of samenwerking die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid.  

De genomineerden in de categorie Cursist maken kans op twee prijzen: de Juryprijs en de Publieksprijs.  

Kennismakingsdag  

Ter voorbereiding op de Taalheldenprijs organiseerde Stichting Lezen & Schrijven een kennismaking dag voor alle genomineerden in de categorie Cursist. Koffietijd was hierbij aanwezig en maakte een mooie reportage. Wil je deze bekijken? Klik dan hier 

Het belang van de prijs

Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen zijn cruciaal om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. Je hebt het nodig in de supermarkt, maar ook bij het invullen van formulieren op werk. Wanneer je laaggeletterd bent, beheers je een of meerdere van deze basisvaardigheden niet en is bijvoorbeeld het vinden van een baan erg lastig. Ook het regelen van je financiën of het voorlezen aan je kinderen kan hierdoor belemmerd worden. 

Stichting Lezen & Schrijven ondersteunt dagelijks honderden organisaties aan de hand van scholing, onderzoek, (les)materiaal, advies en campagnes om de ruim 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland de basisvaardigheden te leren beheersen.  

Breng je stem uit! 

Stem vanaf nu op jouw favoriet via de website www.taalheld.nl. Stemmen kan tot en met zondag 11 juni. Op woensdag 21 juni wordt op een feestelijke manier de winnaar bekendgemaakt!