Acties

Een droom die is uitgekomen in het Markermeer

Voor de aanleg en ontwikkeling van Marker Wadden ontving Natuur­ monumenten een Droomfondsbijdrage van in totaal € 22 miljoen. Deze bijdrage was doorslaggevend voor de creatie van Marker Wadden.  

Bij Koffietijd hebben we het vaak over dit natuurgebied gehad en besteden we er nog één laatste keer aandacht aan. Hoe staat het ervoor met het eiland, de natuur en haar bewoners? Quinty ging in de uitzending langs. 

Een paradijs voor dieren  

De aanleg van de Marker Wadden heeft de natuur veel positiefs gebracht. De meerwaarde voor de natuur, is dat er veel meer ruimte is gecreëerd voor vogels, insecten, vissen etc. En vooral ook op de eilanden waar wij als mens niet mogen komen. Er zijn namelijk naast het hoofdeiland, nog zes andere natuureilanden die niet bezocht mogen worden. Het is echt een rustige en serene omgeving waar vogels kunnen broeden. Een plek waar de natuur ongestoord kan groeien en bloeien. Het is nu nog redelijk open, maar op ten duur zou je er echt kunnen verdwalen in de wildernis. 

Stepping stone 

Vlak bij de Marker Wadden heb je het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Een van haar inwoners is de zeearend die migreert tussen deze twee gebieden. Maar zo zijn er ook meerdere kolonies lepelaars die daar broeds zijn, maar 's nachts de Marker Wadden gebruiken als slaapplaats. Ze vinden daar hun eten en hun rust. Omdat het eiland is, vergelijkbaar met de Waddeneilanden, zijn er geen grondpredatoren zoals ratten, vossen, hermelijnen of marters. Vogels die normaal op de grond broeden of laag slapen, krijgen toch op een bepaalde manier mee dat het hier een stuk veiliger is. Op deze manier zijn de Marker Wadden een stepping stone voor andere natuurgebieden. De Marker Wadden is mede dankzij het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij werkelijk geworden.