Recepten

Empanada’s de Pino van de familie de la Fuente

Carolina is half Nederlands en half Chileens. Ze vindt het heel belangrijk dat haar kinderen weten wat haar achtergrond is en dat ze opgroeien met tradities en gewoontes uit de Chileense cultuur.

Empanada's zijn oorspronkelijk een lunchgerecht dat in Chili iedere zondag standaard op tafel staat. Naast het maken van de vulling en het deeg moeten ze ook worden dichtgevouwen, dit maakt het een leuk werkje voor de hele familie. Haar man zegt vaak; ‘Als je écht van me houdt, maak je empanada’s voor me’.

Ingrediënten

Voor de gehaktvulling:

  • 2 uien, gesnipperd
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 75 milliliter runderbouillon van MAGGI
  • 1 eetl. bloem
  • 12 zwarte olijven, uitgelekt (optioneel)
  • 3 hardgekookte eieren, in vieren (optioneel)

Voor de vegetarische vulling:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 zoete aardappel, in blokjes
  • 500 g verse spinazie
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • 1 theel. komijnpoeder  

Voor het deeg:

  • 235 ml melk
  • 115 g ongezouten boter, in blokjes
  • 1,5 theel. zout
  • 2 eidooiers
  • 625 g bloem
  • 1 eidooier
  • 1 eetl. melk

Bereiding

Fruit voor de gehaktvulling de uien aan in 1 eetlepel olie. Rul het gehakt en breng op smaak met de specerijen. Schenk de runderbouillon erbij en laat de saus 5 minuten inkoken. Voeg de bloem toe en roer door elkaar tot de saus wat is ingedikt. Laat de vulling afkoelen voor je de empanada’s vult.  

Fruit voor de vegetarische vulling de uien en knoflook aan. Voeg de paprika, zoete aardappel en spinazie toe en breng op smaak met de specerijen. Kook de groenten in 5-7 minuten gaar. Laat de vulling afkoelen voor je de empanada’s vult.  

Verhit de oven tot 180 graden. Verwarm de melk in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en het zout. Zet het vuur uit wanneer de boter is gesmolten. Voeg de eidooiers toe en roer door elkaar. Voeg het melkmengsel toe aan de bloem en meng door elkaar. Kneed het deeg met je handen tot een zacht en soepel deeg, dat duurt zo’n 3 minuten.  

Rol het deeg uit tot een lange slang en verdeel het in 12 stukken. Rol daar balletjes van. Rol met een deegroller de balletjes uit tot een cirkel van zo’n 15 cm diameter. Verdeel wat van de vulling in de bovenste helft van de cirkel. Gebruik niet te veel vulling, anders loopt deze eruit.  

Wanneer je wil kun je nu nog de olijven en/of hardgekookt ei verdelen op de vulling. Maak de rand van het deeg nat door je vinger in water te dopen en vouw het deeg over de vulling. Druk de randen stevig aan en draai het deeg om stevig vast te maken. Kluts 1 eigeel en de melk door elkaar en bestrijk de empanada’s met dit melkmengsel. Bak de empanada’s in 30 minuten goudbruin.