Eten & Drinken

Gebakken kabeljauw met ovengebakken groenten

Een lekker visje op de dinsdag.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 200 g schorseneren
  • 200 g pastinaak
  • 200 g vastkokende aardappels
  • 200 g wortel
  • 1 eetl. verse tijm
  • 1 eetl. rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Een scheut milde olijfolie
  • Versgemalen zout en peper
  • 4 kabeljauwfilets van 150-200 g met huid
  • 1 citroen
  • Klontje roomboter

Bereiding

Schil de schorseneren en leg deze daarna in bakje met water.
Was de pastinaak goed met water en snijd deze in reepjes van ongeveer 10 cm. Doe dit vervolgens ook met de aardappels en wortels. Heb je kleine aardappels, snijd die dan in partjes.
 
Breng een pannetje met ruim water aan de kook. Blancheer hierin eerst de pastinaak, vervolgens de aardappels, wortels en als laatste de schorseneren. Doe de aardappel, pastinaak, wortels en schorseneren vervolgens in een vergiet zodat zij droog kunnen stomen. Snijd de schorseneren vervolgens in tweeën met een lengte van ongeveer 10 cm.
 
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Leg de pastinaak, schorseneren, wortels en aardappels in een ovenschaal en bedek deze met de verse tijm, rozemarijn en fijngesneden knoflook. Doe een scheut olie over het mengsel heen en hussel het door elkaar. Als laatste voeg je de versgemalen zout en peper toe. Zet de schaal in de oven en bak het mengsel in 20 minuten mooi goudbruin.
Was de kabeljauw in een kommetje met koud water met het sap van een kwart citroen. Dep het stukje kabeljauw droog met keukenpapier en leg de vis op een nieuw stuk keukenpapier met de huidkant naar beneden. De kabeljauw moet echt goed droog zijn.
 
Bestrooi de vis met zout en peper. Doe een scheutje olijfolie en een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de vis met de huidkant als eerste mooi krokant. Draai vervolgens de vis om en bak de andere kant mooi krokant.
 
Leg de pastinaak, aardappels, wortelen en schorseneren nonchalant op een bord en leg de gebakken kabeljauw met de huidkant naar boven in het midden.
 
Tip: Garneer met een salsa van tomaten met madame jeanette olie (zie recept hieronder).
 
Eet lekker. 

Salsa van tomaten met Madame Jeanette olie

Ingrediënten
  • 2 tomaten, in blokje gesneden met kern
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetl. bieslook, fijngesneden
  • 2 eetl. platte peterselie, fijngesneden
  • Sap en rasp van 2 limoenen
  • Paar druppels madame jeanette, of 1 rode rawit peper/chili peper
  • Flinke scheut milde olijfolie
  • Gemalen zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding

Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix alles goed.

Proef of je tevreden bent en breng anders nog op smaak.

Gebruik de salsa bij de kabeljauw.