Bami met gebakken paksoi

London maakt vandaag bami à La Loy. Dat wordt smullen!

Bami

Ingrediënten:

voor 4 personen

  • 500 g spaghetti
  • Zout
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g kippendijfilet
  • 5 takjes verse selderij
  • scheut zonnebloemolie
  • 1/2 theel. vers zwarte peper
  • 1/2 theel. 5 spices poeder
  • 1/2 trassie verse gember van 3 cm
  • 1 theel. tomatenpuree
  • 6 eetl. zoute ketjap
  • 2 eetl. zoete ketjap
Bereiding
 
Kook spaghetti beetgaar in een grote pan met ruim kokend water en zout (1 eetlepel).
Hak de knoflook en ui helemaal fijn en snijd de kippendijfilet in stukjes.
 
Snijd blaadjes selderij plus steeltjes fijn. Giet spaghetti af in een vergiet en doe terug in de pan.
 
Doe een kleine scheut zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en mix dit goed door de spaghetti, zodat alle sliertjes een filter heeft.
 
Pak een grote wok of pan, verhit deze. Doe er een scheut zonnebloemolie in en fruit de ui en knoflook zachtjes 2 minuten. 
 
Voeg zwarte peper, 5 spices poeder, trassie, gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 1,5.
 
Doe nu de stukjes kip erbij en bak op medium-hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant bruin begint te worden en uiteindelijk gaar. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee.
 
Het vuur kan laag, schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit met liefde, zorg ervoor dat alles goed is gemengd.
 
Proef of het goed op smaak is. Zo niet, voeg dan nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de gesneden selderij erdoor.
 
Tip! Voor de vegetarisch variant kun je in plaats van de kip, tofu of tempeh gebruiken.
 

Gebakken gember paksoi

Ingrediënten
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 3 stengels lente-ui, in schuine ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, dunne plakjes gesneden
  • 3 cm verse gember, geschild en fijn gehakt
  • 2 stronken baby paksoi
  • 1 theel. sesamolie
  • 1 eetl. sesamzaad, zwart mag ook
Bereiding
 
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok
 
Roerbak op hoog vuur de gesneden bosuitjes, knoflook, gember en grof gesneden paksoi 1 minuut.
 

Draai het vuur laag en laat nog 2 minuten smoren. Doe er de sesamolie bij en sesamzaadjes. Serveer direct.

Meer lekkere recepten