Eten & Drinken

Citroentaart met Italiaanse meringue

Romig, vers, fruitig, smeuïg: deze meringue taart heeft het allemaal!

Van dit heerlijke gebakje kunnen acht mensen een heerlijk puntje snijden, maar wanneer je het eenmaal hebt geproeft wil je het niet delen! Wil je meer recepten waar het water je bij in de mond loopt? Neem dan een kijkje in het receptenboek Delicious.

Ingrediënten

  • 250 gram hele hazelnoten, tot grof meel gemalen
  • 100 gram patentbloem
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel water
  • 3 eiwitten op kamertemperatuur

Citroenvulling:

  • Rasp van 3 citroenen + het sap van 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 300 mililiter double cream of 200 mililiter slagroom met 100 gram mascarpone

Bereiding

Meng voor de citroenvulling de rasp en het sap van de citroen, de eieren en de suiker in een kom. Klop rustig de room erdoor en zet apart. Verhit de oven tot 180 graden. Meng in een kom de hazelnoten, de bloem, 75 gram suikr en het losgeklopte ei en kneed goed met je handen samen. Vet een taart- of quichevorm met losse bodem van 21 cm doorsnede en een geribbelde rand van 3 cm hoogte in. Druk het deeg met je handen in de vorm, vorm ook een wandje, en bak het in 10 minuten net droog. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.

Verlaag de oventemperatuur tot 120 graden. Zet de deegkorst (nog in de vorm) op een bakplaat. Giet de citroenvulling door en zeef in de deegkorst. Bak de taart anderhalf uur tot hij net gestold en in het midden nog iets lobbig is. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en in twee uur goed koud worden in de koelkast.

Maak op het allerlaatst de Italiaanse meringue. Verwarm de rest van de suiker en 150 mililiter water in een steelpan op halfhoog vuur, roer tot de suiker is opgelost. Laat zachtjes 10 minuten koken of tot een suikerthermometer 115 graden aangeeft. Klop de eiwitten in de keukenmachine of matige snelheid tot zachte pieken. Verwarm het suikermengsel tot 121 graden en neem het direct van het vuur. Laat de machine nog draaien en voeg in een gestaagd straaltje de suikerstroop bij het eiwit. Zet de snelheid hoog en blijf 10 minuten kloppen tot je een dikke, glanzende en koude massa hebt. 

Doe de meringue over in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm. Spuit vnaf het midden een dikke spiraalvorm over de taart, of maak kleine puntjes.

Laat met een bruleebrander de meringue karamelliseren tot de randen goudbruin zijn. Of zet de taart 1-2 minuten onder een hete grill voor hetzelfde effect.