Geroosterde spitskool met caesardressing en croutons

Vandaag heeft Bibi weer een recept voor ons met een groente in de hoofdrol. Dit keer is dat de spitskool! Deze kool roosteren we en met een heerlijke caesar dressing en knapperige croutons maken we de spitkool net wat anders dan anders. Echt de moeite waard om zelf te proberen!

Ingrediënten

  • 1 spitskool, in kwarten met de kern er nog in  
  • 40 g boter  
  • 8 tl olijfolie extra vierge 
  • 2 tl fijne mosterd 
  • Sap van 1 biologische citroen 
  • 2 tl Worcestershire saus  
  • 4 ansjovisfilets, in olijfolie 
  • 30 g Parmezaanse kaas 
  • 1 tl Griekse yoghurt
  • 1/3 (oud) stokbrood    

Bereiding

Verwarm allereerst de oven tot 200 graden. Pak ondertussen je grootste koekenpan erbij die je hebt en smelt hier de boter in. Wacht totdat deze begint te bruisen. Wanneer de boter goed heet is voeg je de spitskoolkwarten toe en braad je de stukken aan elke kant. Je kan ze voor zo'n 2 minuten per kant bakken. Schep vervolgens de spitskool over in een ovenschaal en breng de kool op smaak met peper en zout. Doe de ovenschaal in de oven en rooster de spitskoolkwarten in 30 minuten gaar. Rooster ze net zolang totdat je uiteinden donker kleuren en lekker krokant zijn.    

Terwijl de spitkolen in de oven staan kun je het brood in stukjes snijden en bakken. Bak de stukjes stokbrood in een hete koekenpan op middelhoog vuur met wat olie. Breng ze op smaak met peper en zout en bak ze net zolang totdat ze bruin kleuren en er lekker krokant uitzien. Haal ze dan van het vuur en houd de stukjes croutons even apart in een bakje.    

Tot slot de caesar dressing. Hiervoor mix je de olijfolie, mosterd, sap van de citroen, Worcestershire en ansjovisfilets fijn in een keukenmachine of opzetbakje van de staafmixer. Voeg hier geraspte Parmezaanse kaas aan toe en meng alles dan nog even goed door elkaar. Je kan de dressing op smaak brengen met wat peper.  

Voor het serveren haal je de geroosterde spitskool uit de oven. Presenteer ze op een mooi bord en sprenkel de dressing en de croutons over de spitskool. En neem vooral wat extra croutons als je wilt. Eet smakelijk!