Tarte Tropézienne

Vandaag staat meesterpatissier Hidde weer bij ons in de keuken en maakt taart om je vingers bij af te likken. We hebben het over Tarte Tropézienne, een taart gemaakt van brooddeeg en een Crème Suisse wat oorspronkelijk uit het Franse Saint-Tropez komt. Het klinkt al heerlijk en daarom is deze Franse zoetigheid is zeker de moeite waard om zelf te proberen!

Ingrediënten 

Brooddeeg

  • 300 gram tarwebloem
  • 120 gram volle melk
  • 35 gram verse gist
  • 40 gram kristalsuiker
  • 5 gram fijn zout
  • 1 ei
  • 30 gram boter
  • Oranjebloesemwater
  • Parelsuiker  

Crème Suisse

  • 500 gram volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 120 gram kristalsuiker
  • 80 gram eigeel
  • 40 gram aardappelzetmeel
  • 20 gram boter
  • 150 gram slagroom  

Extra

Melk en ei om te bestrijken  

Bereiding 

Voor het brooddeeg meng je eerst alle ingrediënten, behalve de parelsuiker in een grote kom tot een mooi soepel en gekneed deeg. Maak daarna een grote bol van het deel en leg deze in terug in de kom. Zet de kom weg voor 45 minuten, eventueel afgedekt met een theedoek, zodat het deeg goed kan rijzen.  

Wanneer het deeg mooi omhoog is gekomen sla je het deeg terug,  Maak een mooie ronde en platte vorm van het deeg. Bestrijk dit met een geklopt ei en bestrooi het brooddeeg vervolgens met de parelsuiker. Geef dan het deeg nog een narijs van 35 minuten. Daarna bak je het brooddeeg op 190 graden af in een voorverwarmde oven. Bak dit voor circa 25 minuten tot het een klein kleurtje krijgt.  

Terwijl het brooddeeg in de oven staat kun je verder met de crème Suisse. Hiervoor begin je met het verwarmen van de volle melk. Voeg vervolgens hier de vanille aan toe en breng de melk aan de kook. Meng daarna in een andere kom de suiker met het eigeel en het zetmeel. Voeg een derde van de gekookte melk aan het eigeelmengsel. Roer dit goed door en voeg vervolgens alles in de pan. Kook nu de melk met het eigeelmengel en voeg tot de boter toe.  

Laat de crème het nu eerst goed afkoelen. Klop ondertussen de slagroom luchtig en meng dit met de crème wanneer dit goed afgekoeld is. Dit alles klop je tot het een mooie crème wordt waarmee je het brood in doorsnee kan vullen!  

Wanneer het brood is afgebakken snijd je deze in doorsnee. Haal de bovenkant eraf en bedek de onderkant met de crème Suisse. Doe de crème eventueel in een spuitzak met een gekartelde rand wat kan zorgen voor een mooi patroontje. Doe nu de ‘deksel’ op de taart en maak het e.v. af met wat extra  parelsuiker of poedersuiker! Zowel een heerlijke taart op naar te kijken en ook om te proeven, Bon Appétit!