voor 4 personen
De paprika's kun je op meerdere manieren blakeren. Voor de oven verwarm je de oven tot 230 graden en rooster je de paprika's ot ze zwart geblakerd zijn. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Keer af en toe om. Als je een gasfornuis hebt kun je ze hierop leggen en laten blakeren, keer ze dan om de vijf minuten even om met een tang, zodat alle kanten geblakerd zijn. Ook kun je ze op de grill van de barbecue leggen. Hou dan dezelfde methode aan als bij het gasfornuis. Pof de uien in de oven erbij of op de barbecue en hou dezelfde tijd aan.
Doe de hele geblakerde paprika's meteen in een luchtdicht druk-en-sluit zakje. Door je paprika's meteen luchtdicht af te sluiten kun je na een kwartiertje in een keer de schil er vanaf halen. Verwijder de zaadlijsten met behulp van een lepel en snijd alle paprika's in repen. Haal de schil en bovenste laag van de uien en snijd het zachte gedeelte in repen.
Verwarm een flink laagje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de plakjes knoflook aan. Voeg de paprika en uien toe en bak nog even 2 minuten mee. Zet het vuur uit en schep alles, inclusief de olie op een diep bord. Voeg hier de kappertjes, de rode wijnazijn en peper en zout aan toe. Meng even door elkaar. Serveer lauwwarm of koud.
Schep de ricotta in het opzetbakje van een staafmixer en mix glad samen met de rasp en het sap van de citroen en peper en zout. Rooster het brood in een koekenpan. Besmeer het brood met de ricotta en beleg met de pepperonata.